Mit tesztek a karácsonyfára?
Köszönöm 11-es.
Én nem szerettem volna a kérdezővel vitatkozni, teljesen felesleges.
(Egyébként, kérdező! Jártam nagyon sokat templomba, hittanra, elsőáldoztam és bérmálkoztam is. Ha már így megemlítetted. )
Mit teszek a fára?
Próbálom visszaaggatni a lehullott tűleveleket, sajnos, hiába!
Milyen kár, hogy az összes keresztény oldal, amelyeket megnéztem e kérdésben, január 6-át jelöli meg Jézus megkeresztelésének dátumaként, és egyikben sincs mozgóünnepként, mint fentebb írod kérdező.
De mindentől függetlenül a karácsonyfát ilyenkor már bontani szokás.
Köszönöm a válaszokat!
Az lehet, hogy a nyugat-európai kultúrában jan 6. az utolsó karácsonyi nap, viszont az egyház szerint nem az. Aki látta vasárnap a misét, az tanúságul is tudhatja magának. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb egyházi ünnep, vasárnappal végződik, ha nem is mind. A papok többsége is ezt állítja. Azt senki nem állította, hogy mozgó ünnep lenne, az viszont tény, hogy minden évben más napra esik, idén például szerdára esett, de már esett sokszor már napokra, mivel dátum szerint van feljegyezve és nem nap szerint. [link] Vagyis vízkereszt után (a videóban nap szerint van megadva) az első vasárnapon ünneplik hivatalosan.
Kérdező!
Igen, általában a dátumok minden évben másik napra esnek, ezt senki sem vitatja. Sőt, tisztában is vagyunk vele legtöbben. :D Itt nem az volt a lényeg, hogy melyik nap van vízkereszt, hanem azon, hogy hányadika vízkereszt. És az január 6. Idén ez pont szerdára esett, de ez kb lényegtelen, mivel, ahogy te is írtad, ez minden évben változik. :) És igen, mise szerint a 6.-a utáni első vasárnap "zárják le" a karácsonyi ünnepkört. Ettől függetlenül 6.-a marad vízkereszt dátuma, és a karácsony vége.
Ugye, mivel egységesen ("nagy") misét vasárnaponként tartanak mindenhol, ezért ez mindig is így volt, hogy mise szerint, a dátumot követő vasárnap zárul le az ünnepkör, függetlenül attól, hogy "igazából" nem azon a napon van.
És amit te is belinkeltél, érthető módon ott is ez áll :
január – Vízkereszt UTÁNI vasárnap - URUNK MEGKERESZTELÉSE
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!