Kezdőoldal » Ünnepek » Karácsony » Miért majmoljuk a nyugatot...

Miért majmoljuk a nyugatot egyáltalán karácsonyfa-állítással, miközben az ne magyar eredetű hagyomány?

Figyelt kérdés

Úgy látom, ha valaki december közepén, netalántán pár nappal karácsony előtt fel meri díszíteni a karácsonyfáját, egyből megkapja, hogy "nyugatmajmoló", mert az amcsiknál meg angoloknál szokás ez.

De kérdem én, ilyen alapon minek állítunk egyáltalán fát? Az is nyugati szokás, Németo-ból ered az egész, nálunk alig 200 éve állították az elsőt és csak a 20. században lett "divat" minden családban karácsonyfázni. Mit kaphatott Brunszvik Teréz, mikor 1824-ben felállította az első fát, hogy ő is nyugatmajmoló? :D

Miért hiszik sokan, hogy a faállítás "magyar hagyomány", mikor kb. annyira magyar, mint a Halloween vagy a Valentin-nap?

2020. dec. 15. 11:42
1 2
 1/13 anonim válasza:
92%

Én soha nem hittem, hogy magyar hagyomány a fenyőfa állítás. Illetve, az általad leírt többi hagyományról se gondolom, hogy magyar szokások lennének. Mégis tartok valentin napot a párommal. Illetve faragok tököt október végén. Ettől kevésbbé vagyok magyar?

Szeretem a karácsonyfa állítást, szeretem feldíszíteni, szeretem a fenyőfa illatát és szeretem titokban leenni róla a szaloncukrot és úgy csinálni, mintha semmi se történt volna. Ilyen egyszerű.

Távolról se érdekel, kiktől származik ez a szokás.

2020. dec. 15. 11:56
 2/13 kecske2222 válasza:
100%

Figyelj a karácsonyfa állítása egy szép hagyomány és senki nem fog leszólni ha fát állítasz sőt nálunk akár le is nézik azokat akik nem díszítenek

Karácsony fát(Erdély)

2020. dec. 15. 11:58
 3/13 anonim ***** válasza:
100%
Eleve a karácsony sem magyar ünnep. Ilyenkor vissza lehetne kérdezni, hogy miért tartják?
2020. dec. 15. 12:30
 4/13 anonim ***** válasza:
14%
Nem azzal van a baj, ha valaki korábban felállítja a fát, hanem azzal, ha az azért teszi, mert hasonlítani akar az amerikaiakra, angolokra, németekre (tehát a nyugatiakra). Mert ma már mindenki Nyugatot majmolja elég sok dologban, és ismerek olyat (16 éves lány), aki azért akarja korábban felállítattni a fát, mert Amerikában is úgy van. Nem azért mert szeretné tovább nézni.
2020. dec. 15. 14:43
 5/13 A kérdező kommentje:
Hát nem tudom, én senkit nem ismerek, aki "hasonlítani akar" az amerikaiakra..
2020. dec. 15. 14:50
 6/13 anonim ***** válasza:
0%

Te vagy aki Hollandiába élsz ugye? Itthon nagyon sok kamasz lány vágyik Amerikába, csak azért mert látott pár amcsi filmet és az az álom neki. Ezért egy csomó angol szót visz bele a beszédbe is, meg amerikai szlengeket használnak. Ezekről beszéltem előbb.

De amúgy nincs baj, ha valaki előbb állít fát. Nekem is mindig olyan gyorsan vége a karácsonyi időszaknak, szóval megértem aki a hangulat miatt tovább szeretné élvezni.

2020. dec. 15. 14:58
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Nekem nem egyértelmű a kérdés.

Az a kérdés hogy mi baja azoknak akik a hamarabb fát állító embereket kritizálják azt mondva hogy a korai faállítás nyugati szokás (miközben eleve a faállítás nem magyar eredetileg),

vagy az a kérdés hogy egyáltalán miért állítuk fát?

2020. dec. 15. 16:55
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

6-os, ez hülyeség. Én ugyanúgy ismerek kamaszlányokat, akik japán meg koreai szavakkal tűzdelik tele a mondandójuk, mert olyan nyelven néznek filmet. Meg angolul is.

És amúgy miért baj, ha egy tini elvágyódik máshova?

2020. dec. 16. 12:54
 9/13 anonim ***** válasza:
0%

Nem baj, de ne akarja áthozni a magyarba a japán, amerikai szokásokat. Tudom, hogy sok szokás ami van nekünk az külföldi eredetű, de ne akarja az országot mondjuk Japán mintára átszervezni, tehát a magyar szavakat se japánosítsa, hanem akkor szépen menjen el Japánba és ott kezdjen el japánkodni.

Én is elvágyom Amerikába, de majd ráérek ott "amerikaisodni", de nem akarok a magyar szavakat angollal helyettesíteni, vagy pl.hálaadást/július 4-ét tartani, mert a saját magyar szokásaimat tartom, és nem vágyom rá, hogy más népek ünnepét Magyarországon is tartsuk országszerte. És most azokra az ünnepekre gondolok, amik tényleg határozottan amerikai vagy más országbeli ünnepek, tehát ne gyertek a karácsonnyal, hogy az se magyar, mert az már honosodott, beleolvadt az ünnepeink közé.

2020. dec. 16. 14:20
 10/13 A kérdező kommentje:

"mert az már honosodott, beleolvadt az ünnepeink közé."

Jó, de más ünnep meg most honosodik meg éppen. Mi a különbség? 100 év múlva mi lesz a különbség? Mi lett volna, ha 100 éve ugyanezt mondják a karácsonyfára?

2020. dec. 16. 14:31
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!