Húsvét mikor vált ciki, lenézett, nyűgös ünneppé?
Amikor menekülni kell otthonról ,hogy elkerüljük az ezen a napon mind közös ellenséggé váló rokonságot, családtagokat, barátokat, és el kell menni kirándulni, wellnesezni, étterembe, bárhová csak ne kelljen ahogy mondják "ingyen etetni a rokonságot"
Nekem 1995-ben 15 éves koromban még megdöbbentőnek hangzott egyik unokatestvéremtől, hogy Húsvétkor ők kirándulni mennek.
Aztán amikor már mindenhol ez terjedt el, viszonylag hamar, akkor én sem mentem már sehová, mert nem akartam a kellemetlen vendég lenni. 40 vagyok, legutóbb 20 évesen voltam Húsvétkor locsolkodni ahogy akkor neveztük.
Manapság mi a helyzet?
Nem tudom, hogy pontosan mikor alakult ez ki, én körülbelül a 2000-es évek végefelé kezdtem azt érezni, hogy nagyon nincs már meg ennek az ünnepnek a régi bája, a nagyközönség körében. És nagyon sajnálom, hogy így alakult.
Tudom, hogy a lányoknak nem olyan változatos ez az ünnep, de én fiúként imádtam azokat a kisgyerekkori húsvétokat, amikor apámmal és a bátyámmal elindultunk reggel kerékpárral otthonról és késő délutánig jártuk a várost, minden környékbeli rokont végiglátogatva, közben degeszre ettük-ittuk magunkat és mindenkivel beszélgettünk. Rengeteg szép emléket őrzök abból az időszakból.
Tiniként is próbáltam újraélni ennek a varázsát, csak itt a hangsúlyt átettem a családról az iskolai ismerősökre. Sajnos már messze nem volt ugyanaz a hatás, mert ahogy te is írtad, sokuknál egy szitokszó lett addigra a húsvét. Sokan kerekperec megmondták, hogy nem várnak otthonra senkit és punktum.
27/F
Akkor, mikor azzá vált, hogy a gyerekek, olykor felnőttekel karöltve jártak a faluban házról házra, és nem csak tojást kértek a locsolásért, hanem pénzt is, aminek már külön szütyőt is vittek, valamint a felnőttek piát is mindig "elfogadtak", természetesen várták a kínálást, el se mentek pénz nélkül, vagy ha igen, köpködtek utána a faluban.
Az én szegény csóró szüleim előtte lévő hetekben már gyűjtötték a százasokat,, hogy ne maradjunk szégyenben, de aztán a százas ciki lett, már kétszázas kellett, végül már 500 ft-nál jártunk. A rekesz sörökről, pálinkáról már nem is beszélve. Szerencsére egy idő után a mi falunkba a házalós locsolás abba maradt, mert a legények azért a 200-300 forintért per ház már inkább nem is mentek sehova, csak a rokonokhoz, mert ott eleve 2000-5000 forint környékén kaptak. :)
Hát igen, eleve szégyen ez a pénzelvárós szokás, egyenesen a húsvét lényegének a megcsúfolása.
Amúgy meg nekem erre tényleg nincs időm, hogy terülj-terülj asztalkámat varázsoljak úgy, hogy általában feje tetején áll a ház munkaidőszakban. Épp elég rendet rakni a húsvéti hétvégén, emellett még az ember tojást is fessen, süteményeket süssön, hidegtálakat készítsen, keljen fel hétfőn korán, hogy ne pizsamában fogadja a rá törő locsolókat...Á, annyi kellemetlenség volt már ebből, meg is értem, ha sokan inkább elmennek kirándulni.
Miért a karácsony nem ide jutott?
Egy rakat kellemetlen idiótát "kell" vendégül látni. Igen, rokon is lehet kellemetlen idióta.
Végre az emberek egy kicsit megpihennének a mókuskerék meló meg suli után, erre készülj, takaríts, főzz, költekezz, mert ez a hülye szokás meg illem.
Egyetértek az előző válaszolókkal.
A pénz miatt. Hogy már azt várják el, hogy pénzt adj, de ha "csak" egy ötszázast-ezrest adsz, akkor lehord mindennek, stb. Kinek van arra pénze, hogy a falusi gyerekeknek teletömje a zsebét? A tojás már ciki, felvan háborodva, hogy miaz hogy tojást mersz neki adni.
Addig volt szép és jó, amég házi sütivel, kocsonyával, házi pálinkával (akinek volt) vártuk a locsolkodókat, ez ami ma megy, szégyen, én is inkább elutazok, vagy bezárkózom.
Ja meg ilyenkor kerülnek elő az évente egyszer látott rokonok, 10 percre.. mi értelme?
Mi sosem tartottuk a husvetot gyerekkoromban sem, mert varosban laktunk ilyenkor elmentunk kirandulni.
A gyerekeimmel is igy csinaljuk, egesz hetet wellnessben toltjuk. Amig lehetett utazni addig kulfoldre mentunk.
Iden a balatonon leszunk rokonokkal egy nyaroban.
A husvetnak semmi ertelme sincs, minek adjak mas gyerekenek penzt? Meg a budos fustolt zsiros hust egyuk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!