Én pár éve már nem járok.szerintetek ez gáz?nem szoktam meglocsolni a közeli rokonokat sem barátnőket se... kicsit ódivatúnak tartom, szerintetek mennem kéne?
#10, de szokás volt városban is. Pesten nőttem fel, éppenséggel a belvárosban, és nálunk teljesen természetes volt, hogy a fiúk elmentek húsvéthétfőn meglocsolni a lány osztálytársakat. És mindez nem évszázadokkal ezelőtt volt, hanem a 90-es években.
2021. márc. 25. 12:49
12/21 anonim válasza:
Én csak "vidéki" megyeszékhelyen élek. A 80-as években nálunk is jött osztálytárs, szomszéd, sőt vadidegen is (azt nem engedtük be), de manapság nem látok locsolkodókat az utcánkban, úgy mint a gyerekkoromban.
2021. márc. 25. 12:55
13/21 anonim válasza:
"Aki úgy odáig van a locsolkodásért az falusi?
Mert városon ez annyira sosem volt szokás."
Nem... 40 ezres város vagyunk, és szokás, mindig az volt. Gyakran látni húsvéthétfőn apukát kézenfogva kisfiúval, kiöltözve locsolkodni menni (persze, ha épp nincs covid). Mikor gyerek voltam, hozzám is jöttek pl. szomszéd, osztálytársak (nem csak a családtagok). Teljesen normálisan ment ez, nem a borgyőzős bácsikák jöttek a pajzán verseikkel. Nyilván ez is van, de lehet ezt másképp is, intelligencián és kultúrálságon múlik.
2021. márc. 25. 13:55
14/21 anonim válasza:
Semmit nem kell csinálni, nem baj, hogy te felhagytál ezzel.
A mi baráti-családi körünkben ennek még nagy hagyománya van, a férjem is szokott menni mindig, hozzánk pedig mások jönnek :)
2021. márc. 25. 15:09
15/21 anonim válasza:
Én falun élek és a felmenőim is itt éltek mindig is, viszont az én gyerekkoromban sem volt már ez igazán szokás. Utoljára talán 6-7 éve volt, hogy meglocsoltam valakit, azóta a húsvétok csak sima családi összejövetelek. A családban van egy 7 éves fiú, őt már a szülei be sem vezették ebbe, pedig az apja viszonylag idősebb, 56 éves. Egyébként pár éve beszéltünk erről az egyik húsvétkor, és a család idősebb tagjai azt mondták, hogy úgy a nyolcvanas évek közepéig volt ennek úgy igazán hagyománya, onnantól a tojásdobálás és a vödörrel való locsolás kopott ki elsőként, aztán az öltözetek, majd a verselés is. Illetve ahogy mondták is előttem, elvileg régen a férfiak tényleg egész nap az ismerősöket meg a családot járták, plusz az összes szomszéd is kapott a dologból, az idők alatt viszont ez is leszűkült a közeli családra, annak meg már gondolom nem volt úgy meg a hangulata és onnan is eltűnt ez a szokás. Egyáltalán nem gáz ha nem mész, szerintem ez egy olyan dolog ami kimondatlanul alakul ki a családokban. Ha valaki nehezelne rád ezért, azt úgyis észrevennéd.
2021. márc. 25. 16:35
16/21 anonim válasza:
A magyar népszokások ma már cikik. Van helyettük Valentin-nap és Halloween.
2021. márc. 25. 16:53
17/21 anonim válasza:
Szoktatok még locsolkodni?
... mar csak a torkomat :)
2021. márc. 25. 21:17
18/21 anonim válasza:
Közeli családtagok locsolnak csak meg,tavaly férjem, sógorom és apósom,de ők amúgy is közel laknak. Apukám, öcsém csak akkor, amikor mentünk hozzájuk, ők külön nem jöttek el. Most 32 vagyok,de már iskolás,gimis koromban is kezdtek egyre kevesebben járni hozzánk, mikor még kisebb voltam, eljöttek rokonok, ismerősök is. Bár falun élek 2 éve,nem jönnek még férjem barátai se,előtte mikor még náluk laktam, akkor jött két haverja,meg pár kelletlen alkesz ismerős a pálinka miatt. Én nem bánom,ha nem jön senki,így legalább nem kell várnom senkit. Tudok pihenni.
2021. márc. 28. 22:08
19/21 anonim válasza:
Nálunk nagyon erősen él még ez a hagyomány (is). Nő családtagokat szoktam meglocsolni, meg még a nő ismerősöket.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!