Mit jelent az, hogy "csokit vagy csalunk"?
Tudom hogy egy halloween-es dolog, a gyerekek mondják miután bekopogtattak valahova, és csokit, cukrot szokás adni nekik ilyenkor. De engem a jelentése érdekel, hogy mire utal. Ha nem adok csokit, akkor csalni fognak, de miben, vagy hogyan?
Oké hogy a valóságban semmi nem történik, csak továbbmennek, de valamilyen fenyegetésre akkor is utal a mondóka. De mire?
Trick or Treat
A trick nemcsak csalást jelent, hanem trükköt, azaz csínytevést is. Csak rosszul fordították, illetve úgy, hogy kijöjjön az alliteráció magyarul is.
5.
Hol volt itt rosszindulat, vagy törölték?
Szerintem csak azért nem szimpatikus, mert angolmajmolás benyomását kelti, vagy angolos majomkodásnak is mondható.
Ilyen talán még a Kádár korszakban sem volt, hogy valamilyen orosz népszokást ilyen szinten átvettünk volna.
Vagy pont azért idegenkedünk többen ilyesmitől, mert szó szerint idegen a mi szokásainktól, így tényleg kicsit olyan majomkodásnak tűnik.
Mi még locsolkodni jártunk, de ma már az is felemás dolog.
Mellesleg az USA-ban is 20-30 % ellenzi vagy utálja a Halloween szokását, ami részben átalakul olyan rendezett eseményekké, ami biztonságosabb is, mert nem megy a gyerek idegen házakhoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!