Csokit vagy csalunk? Nálunk Magyarországon? Miért?
Honnan tudod, hogy ezt fogják csinálni? Hozzánk még soha egyetlen gyerek se csengetett be ilyen hülyeséggel.
Bár igazad van, nem kéne minden idióta amerikai szokást átvenni. De ismétlem, nálunk (Pest környéke) ez egyáltalán nem szokás szerencsére.
3. vagyok.
Szerintem a tinik soha nem gyújtottak gyertyát halottak napján. :) Viszont nem kötelező csokit venned az ovisoknak, én se vennék. Ha kicsik jönnének, nem nyitnék nekik ajtót, ha kicsit nagyobbak, lehet, hogy tennék valami pikírt megjegyzést a hülyeségükre. Nekem is komoly fenntartásaim vannak ugyanis az egész Haloweennel kapcsolatban.
Teljesen egyetértek veled, kedves kérdező. Számomra is felvet néhány kérdést a Halloween-dolog. Én óvónőként dolgozom, és eszembe nem jutna erre buzdítani a gyerekeket. Az itthoni óvodákban (legalábbis a miénkben) fontos a magyar hagyományok megőrzése és ápolása, ezért nekem teljesen idegen az, hogy olyan dolgokat veszünk át, aminek köze nincs a saját hagyományainkhoz. Ennyi erővel a szép dísztökök, őszi levelek és gyümölcsök helyett kidekorálhatnánk a csoportszobát boszorkányokkal, pókokkal, meg mindenféle ijesztő, oviba nem illő dologgal. Elhiszem, hogy nem azzal van gondod, hogy a gyerekek becsengetnek hozzátok, hanem azzal, hogy olyan ürüggyel teszik ezt, ami a saját kultúránktól teljesen idegen.
Másrészt: a Mindenszentek időszaka nálunk arról szól, hogy csendesen megemlékezünk az elhunyt szeretteinkről. Én is úgy gondolom, hogy egyáltalán nem való ilyenkor ez a beöltözés, meg csoki-kunyerálás. Lehet, hogy Amerikában így van, de az az ő dolguk. Magyarországon is megvan a jelmezbe öltözés időszaka, az pedig a farsang. Egy szó mint száz, nem "divat" már a saját hagyományainkat ápolni, van helyette Halloween, meg Valentin-nap.
De az is biztos, hogy nem kötelező ezekhez csatlakozni; ha valaki így érzi jól magát, hogy átvesz néhány szokást, akkor tegye azt. Emiatt nem szabad senkit elítélni, én is csak a véleményemet írtam le.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!