A magyarok egy része miért utálja a halloween-t?
Illetve inkább úgy fogalmaznék, hogy foggal körömmel ellenzi, hogy a magyarok ezt ünnepeljék. Én azt gondolom, hogy ez egy jó mókának tűnik, nem értem, miért nem akarják, hogy ezt a kis örömöt megéljék a fiatalok, ha már általánosságban elmondható, hogy bizony sajnos szomorú ország vagyunk. Szerintem Magyarország eltudna viselni egy szórakoztató, vidám ünnepet, mindenesetre az biztos, hogy ráférne.
Azt még szeretném hozzá tenni, hogy általában a busójárással jönnek, de azt nem tudom elképzelni egy nagyobb városban.
Na jó, szerintem mindkét oldal túltolja ezt a dolgot. Az ellenzők is, meg a kérdező is.
Megy a "fúj amcsi szokás", meg a "de szar Magyarország" is.
Szerintem semmi baj nincs a halloweennel, egy jópofa alkalom, elfér ez is. Egyébként meg, kicsit érdekes, hogy itt már sokan elvárják, hogy halottak napján még csak elmosolyodni sem szabad, hanem csak mélyen szomorkodni. És akinek mondjuk aznap van szülinapja? Én amúgysem így emlékszem meg a halottaimról, hanem inkább előveszem a fényképeket, és felidézem a kedves emlékeket.
De a kérdezőnek sem kéne "fújjmagyarok"-ozni. Egyébként vannak jó magyar szokások, azokat is fel lehetne eleveníteni, azokat is lehetne tartani, mert tök jó dolgok. Lehetne mondjuk tenni is valamit, és nem csak ilyenkor magyarkodni, hogy "a halloween nem magyar". Tehát szerintem igenis meg kellene őrizni a hagyományainkat, de emellett elfér plusszban a halloween és a valentin-nap is.
Na az utolso beletrafalt, mert nekem pont november 2-an van a szuletesnapom :D es igen, szoktunk bulit tartani es nem, nem aznap megyunk ki a temetobe, mikor mindenki kitodul, az emberek egymast tapossak, zsebtolvajkodas stb. Hanem kb. 1 hettel kesobb es akkor sem bogni meg sirankozni. Otthon szoktunk tartani egy megemlekezest, amit nagyjabol vegignevetunk, felidezve a szep, boldog es vicces emlekeket. Szerintem egy halott szerettunk sem forog ettol a sirjaban, nem hiszem, hogy a legtobb ember azt elvezne, ha a halala utan a neve emlitese is konnyrohammal es fajdalommal jarna.
Szoval ez a Halottak napjan kussban ulsz a hatsodon-elmelet nagyon nem allja meg a helyet. Nem mindenki sirva akar emlekezni. Persze nem is illik orbitalis bulit csapni kilometerekre hallatszo, uvolto discozenevel, de szolidabb osszejoveteleket miert ne lehetne tartani?
A Halloween ugyanez. Aki meg akarja unnepelni, az miert ne tehetne? A trick or treat mondjuk nalunk meg valoban nem nagyon kivitelezheto, de nem csak abbol all.
Tőlem mindenki úgy üti el az idejét, ahogyan akarja. Csak azt nem értem, hogy a magyar népszokások helyett mennyivel jobb egy brit eredetű.
(Ősidőkig ne menjünk vissza, elég a brit-USA-beli utánzás.
Egyébként a magyar - s a legtöbb európai - nép lelkétől távol esik a halál kicsúfolása, az elmúlással való viccelődés.
Sajnos, lassan minden kiszorul, ami a miénk, s csak angolszász szokások számítanak divatosnak.
"Egyébként a magyar - s a legtöbb európai - nép lelkétől távol esik a halál kicsúfolása, az elmúlással való viccelődés."
Nem a halál kicsúfolásáról van szó, hanem annak elfogadásáról, hogy az élet része. Sok népcsoport ünnepel temetéskor, vagy van egy nap, mikor a halál előtt tiszteleg így. A halotti tor is ilyen ünnepség, ami nálunk is szokás. Persze Magyarországon ez csendesebben zajlik, mint mondjuk Mexikóban, vagy Balin ahol úgy tartják, hogy a halál nem a végállomás, hanem egy új életszakasz kezdete, éppen ezért a temetés sem szomorú megemlékezés.
Én keresztény vagyok, és egyszerűen képtelen vagyok felfogni, miért így kell megemlékezni a halottainkról, szomorkodva, csendben, feketében gyászolni... Nem azt kellene ünnepelnünk inkább, hogy már egy jobb helyen vannak? A mexikóiak is keresztények de náluk a halottak napja egy buli. Miért kell itt ennyire szomorkodni?
A halloweennel meg semmi gond szerintem, nem értem, egy kis tökfaragás, jelmezes buli miatt minek ennyire kiakadni.
Bocs, de mit érdekeljen az egy népcsoportot -a magyart-, hogy MÁS NÉPCSOPORTOK máshogy ünnepelik. Ünnepeljék, mi nem szólunk bele, de ne befolyásolják más népcsoportok szokásai a mi szokásainkat.
Az ázsiaiak fehérrel gyászolnak, nyugodtan tegyék, de hegyjanak bennünket feketáben gyászolni. Nem szólok bele, hogy nekik igazából aq halállal kezdődik az élet, amikor megszabadulnak a földi porhüvelyüktől, de ők se szóljanak bele, ha nekünk a halállal az élet végetér.
Ha meghívnak egy ázsiai temetésre, fehérfélét próbálok fölvenni irántuk való tiszteletből, de el is várom, hogy ha én hívom temetésre őket, akkor sötétben legyenek. És rosszul fog esni, ha direkt világosban jönnek, csak azért, mert náluk az az elvárás.
Ha valakinek meg pont nagypéntekre, halottak napjára, aradi vértanúk napjára esik a születésnapja, akkor neki az jutott. Nem hiszem, hogy nyugodt lelkiismerettel tudnék bulizni ilyen napokon. Bár amúgy se helyeslem a születésnapi bulikat, inkább tartom családi összetartozási napnak egy ój családtag születését, mint idegenek, családhoz nem tartozók összegyűlási napjának.
Mi az, hogy nekik az jutott???
Ertem, szoval azert, mert november 2-an szulettem, nekem kuss van, meg mindenki masnak is, egy mosolyt sem engedhetunk meg magunknak, mert kotelezo jellegu a bomboles, magunkban ragodas.
Hat nalunk nem. Majdnem mindig tartunk bulit es teszunk ra, hogy a magukban zsembelok mit szolnak hozza. Az elhunytakra meg nem az ev egyetlen napjan kell csak emlekezni. De megnyugodhatsz, ezt is megtesszuk, csak eppen nem sirva-riva, hanem a boldog pillanatokat idezzuk fel. Es lehet, hogy nem aznap, de csak azert, mert en akkor szulettem, mar nem erdemlek semmilyen koszontest? Nem tehetek rola, elhiheted, hogy senki sem szeretne ilyen szerencsetlen szuletesi datumot. Es ez most lehet, hogy nyersen es onzon fog hangozni, de egy elhunytnak teljesen mindegy, melyik napon emlekezunk ra es valoszinuleg egyik nehai rokonom, baratom sem orulne, ha latna, hogy unneples helyett inkabb szomorkodom. Az ev tovabbi 364 napjaban is lehet tisztelegni, en pl.az adott szemely halalanak napjat sokkal jobban magamenak erzem.
"Az ázsiaiak fehérrel gyászolnak, nyugodtan tegyék, de hegyjanak bennünket feketáben gyászolni"
Ez most hogy jön ide? Ki beszélt itt arról, hogy ide jönnek az amerikaiak meg a brittek és ránkerőltetik a népszokásaikat? Itt arról beszélünk, hogy valaki magyar létére megtart e egy alapvetően nem magyar hagyományt vagy nem. Az meg szerintem mindenkinek szíve joga, hogy mit tart és mit nem. Engem is idegesített régebben karácsonykor ez a mikulás áradat, mert ugye nálunk Szent Miklós napja dec.6., karácsony meg Jézus születése, de már elengedtem ezt a dolgot. Én nem veszek mikulásos díszeket, de felőlem bárki készíthet karácsonyi pudingont, vagy tehet ki zoknit a kandallópárkányra, ha akar. Élni és élni hagyni.
#48, bocsi, de nem értek egyet.
Mint már mondtam, keresztény vagyok, és pont ezért nem értek egyet ezzel a gyászhuszárkodással. Én hiszem, hogy a halál után nem ér véget az élet, ezért nem szeretek így szomorkodni, meg bőgni halottak napján. És én pl nem szeretném, ha majd a temetésemre feketében jönnének, azt szeretném, ha színesben.
Meg kicsit képmutatásnak tartom, hogy az egész ma már csak arról szól, hogy ki viszi a legnagyobb koszorút, meg a leggiccsesebb mécsest a sírra, az ég többi napján meg sajnos eszébe nem jutna kimenni a temetőbe, hogy megkapálja a sír környékét például.
Engem nem érdekel ki hogy ünnepel, ez mindenkinek szíve joga, és tiszteletben kellene tartani, hogy a másik hogy gondolja, mind a halloween mind a halottak napja terén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!