A magyarok egy része miért utálja a halloween-t?
Illetve inkább úgy fogalmaznék, hogy foggal körömmel ellenzi, hogy a magyarok ezt ünnepeljék. Én azt gondolom, hogy ez egy jó mókának tűnik, nem értem, miért nem akarják, hogy ezt a kis örömöt megéljék a fiatalok, ha már általánosságban elmondható, hogy bizony sajnos szomorú ország vagyunk. Szerintem Magyarország eltudna viselni egy szórakoztató, vidám ünnepet, mindenesetre az biztos, hogy ráférne.
Azt még szeretném hozzá tenni, hogy általában a busójárással jönnek, de azt nem tudom elképzelni egy nagyobb városban.
Nekem a Halloween ugyanolyan, mint a Valentin-nap.
Egyiket sem érzem közel magamhoz, nem is gondolok ünnepként rájuk.
Gyerekeim az általános iskolában Halloween-eztek, mert angolt tagozatra jártak és ez a tanult nyelvhez kapcsolódott, mint "népszokás".
Egyedül a tökfaragás az, amit néha csinálunk.
19-es! Mesélj ezekről a színes hagyományokról, amiket csak mi úzunk, illetve országszerte van rá lehetőség. (most a busójárásra célzok)
Attól még, hogy felvennénk egy ünnepet, nem kell eldobni a jelenlegieket. Nem üti egymást a kettő, nem esik aznapra semmi, nem értem ezt az indoklást.
Ez egy buta példa lesz, de vannak körte fáid. A szomszéd felajánla, hogy add neked egy almafát. Neked bőven van helyed, miért is ne fogadnád el? Onnantól kezdve nem csak körtéd lesz, de almád is. A körtéid megmaradnak, ugyanolyanok, semmi közük az almafádhoz.
na, valamit tisztázzunk. A Halloween nem amerikai eredetű, hanem kelta. Ezen felül az ősmagyarságnál is szokás volt (még mielőtt idekeveredtünk a Kárpát-medencébe) a tökfaragás.
De legyen, a sok sötét barom miatt "fogadjuk el" és tegyük fel, hogy amerikai szokás. Minden amerikai szokás baromság ugye? A "Fekete péntek" nevű leárazós akció vajon honnan származik, barmok? Csak úgy mellékesen: Amerikából. "Fúj, mocskos amcsi szokás, minek ez nekünk??" Na, akkor kedves "fúj amcsizósok", vigyétek szépen vissza a 40-50%-os leárazáson vett okostlefonokat és TV-ket a szaküzletbe, mert mi nem követünk amerikai szokásokat.
Szánalmas "nagy nemzeti" képmutatás az egész.
Meg mert "pogány ünnep", meg "nem keresztény". Csak mellékesen, eredendően a magyar se egy keresztény nép, csak akkor vettük át, amikor beettük magunkat Európába, a Kárpát-medencébe. Eredendően őseink "bálványimásó pogányok" voltak, csak ennek nincs agymosó propaganda értéke.
Én azt mondom, ahány ház, annyi szokás. Aki ünnepli ünnepli, aki nem, az nem. Ennyi.
Attól még, hogy te nem érzed ünnepnek, más még csinálhatja. Jogod van kifejezni a nemtetszésedet, de ezt sem tudom érvnek elfogadni.
A Valentin nap engem sem érdekel, de sok embert boldoggá tesz, ezért nincs vele bajom.
Idegen a kultúránktól. Ennyi. Ettől még nem leszünk szomorúbbak.
Ahogy másutt meg nem ünneplik a névnapokat, értelmezni sem tudják.
Miért idegen? A legtöbb ünnep nem a miénk, csak régóta ünnepeljük.
Nem azt írtam, hogy szomorúak leszünk ha nem lesz, csak hogy sok embert boldoggá tenne.
Miért számít, hogy van olyan ünnepünk, ahol máshol nincs? Csak mert a névnapnak semmi köze sincs a halooween-hoz, még csak nem is nagy ünnep, csak felköszöntik az embereket és ennyi.
Ezt sem tartom értelmes érvelésnek, már elnézést. Megint csak az lett felhozva, hogy van másik ünnepünk, igaz, köze nincs hozzá, de érd be ennyivel.
Teljesen nyugodt vagyok, csak egy kicsit idegesít, hogy senki sem tudd értelmes indoklást írni. Összegezve, mit nem fogadok el annak:
1, Nem magyar ünnep (a legtöbb ünnepünk nem magyar)
2, Ne majmoljuk az Amerikaiakat (megint csak azt tudom mondani, hogy a többi ünnepünk sem feltétlenül magyar eredetű, és nem halászleven élünk.)
3, Nálunk halottak napja van (nem ugyan arra a napra esik)
4, A névnapot legtöbb helyen nem ünneplik (és akkor mi se vegyünk át semmit a többi országtól? A névnapot még én sem ünneplem. Ez egyéni dolog, mindenkinek máskor van, nem egy közös ünnep)
5, van elég ünnepünk (miért ne lehetne több?)
6, Ne váltsuk le az ünnepeinket (azok is megmaradhatnak)
7, Nincsen magyar eredete (Jézus sem Magyarországon született)
8, Van busójárás helyette (azt csak egy helyen lehet csinálni, és nem túl kényelmes. Nem tudom elképzelni, hogy Budapesten fiatalok beöltözzenek bundába, felvegyenek egy ördög maszkot és elmenjenek kikapcsolódni)
9, Ők sem ünneplik Március 15-én, mi pedig a függetlenség napját. (ez magyar/amerikai történelmi eredetű. Őket nem érdekli a megemlékezésünk, minket pedig a függetlenség napja. Ehhez tényleg nincs sok közünk, de a halooweenek még kevesebb, ehhez az érvhez.)
10, Nem leszünk szomorúak attól, hogy nem ünnepeljük (de hozna egy kis vidámságot)
11, Nem leszünk vidámabbak ettől (szilveszterkor szeretnek az emberek elmenni bulizni, ugyan ez van a halooween-al. ez egy jó indok rá, ráadásul még különböző programok is vannak, mint a tökfaragás, vagy a beöltözés. Miért ne örülnének az emberek neki?)
Hirtelen, a hasamra csapva ennyi gyakori ellenérv jutott eszembe, ha valaki megtalálja a sajátját ezek közül, az ne fárassza magát azzal hogy leírja, mert számomra értékelhetetlen. Nem tartom magamat fafejnek, egyszerűen ezekre az érvekre van kontrám, amik szerintem teljesen helytállóak.
Egyébként igenis van olyan, aki úgymond foggal körömmel ellenzi, még a tulajdon családomon belül is, de ősz környékén másoktól is rendszeresen látok habzószájjal irt, felháborodott hangvételű hozzászólásokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!