Milyen érzéssel tölt el, hogy vége az téli ünnepek időszakának, és jönnek újra a szürke hétköznapok?
Direkt vártam jan. 07-ig, mivel vannak ortodox keleti keresztény ismerőseim is, akik tegnap ünnepelték a karácsonyt, így már mindenki túl van mindenen. Már megvolt a vízkereszt is, ami lezárta karácsonyi időszakot, illetve a karácsonyi ünnepkört is. Elmúlt az újév is. Eszegetjük az utolsó szem ünnepi sütiket, és a megmaradt ételeket. A fehér, a karácsony ünnepi színét viselő nagy gyertya, illetve az adventi koszorú már nem nagyon gyullad fel. Ma van a téli szünet utolsó napja a fiataloknak, a felnőtt családtagok közül valaki már eddig is dolgozott, de a következő héten mindenki visszavonul már a dolgos hétköznapokba. Jön a január, illetve a február, az év talán legszürkébb időszaka. Hónak bottal se üthetjük a nyomát, de azért mégis ez a leghidegebb hónap. Papiron a régiek űzték a telet, de nem igen hallgat az a szép szóra. Megint jönnek a korai kelések, sietés mindenhova, stressz stb. Hasonló, mint amikor vége a nyárnak. Ha a húsvétnak/pünkösdnek van vége, az annyira nem nagy gond, mivel utána jön a nyaralós szezon, lesz valami hangulat. De ilyenkor... Semmi. A modern ember el is felejtett ünnepelni...
Mondjuk ebben azért van pozitív is: új esztendő, új lehetőségek, megmutathatjuk a világnak, hogy mire vagyunk képesek idén is. Mindegy, hamarosan nagyböjt, akkor meg már a húsvétra készülünk, addig meg csak lesz néhány pont, ami színesíti az időszakot.
Milyen gondolatok vannak most a fejetekben? Milyen érzés fog el titeket ilyenkor?
Én nem élem meg ilyen drámaian a dolgot. Igen, a karácsonyi ünnepkörnek vége, szép volt, lesz egy év múlva is. Igen, sz*r, hogy még vagy hónapig sötétben indulok itthonról, de ez van, ezen kár lamentálni. Amúgy is farsang van, miért lenne az annyira "szürke"?
Különben meg a szabadidődet úgy töltöd el, ahogy akarod (persze, bizonyos keretek között - szóval törekedj rá, hogy ne legyen "szürke"). Én idén igyekszem egy kicsit többet törődni magammal.
Örülök, hogy végre minden vissza áll a normális kerékvágásba és nem fognak ennyien unatkozni otthon.
A nagyim karácsony után halt meg és még mindig SEMMILYEN papír munkát nem tudtunk elintézni, mert "a hivatalok nem voltak nyitva". 2-3 hét elteltével még mindig nincs a kezemben egy halotti anyakönyvi kivonat, boncolási eredmény amit be tudnék mutatni a papnak temetés szervezéshez, munkáltatónak szabadság igényléshez, nem tudok temetési időpontot mondani a rokonoknak.
Dec. 27. óta!
Felőlem a karácsonyt el is törölhetnék. Aki szeretne a családjával lenni, ünnepelni az megoldja. Egy random hétvégén. De maga a karácsony egy felesleges feszültség.
Felesleges feszkó a karácsony szerintem is. Lányomék külföldön voltak két hétig, gondoltam, hogy így pont leszarom a karácsonyt, és ugyanolyan hétköznap lesz, mint a többi, de akkor sem volt jobb. Egyrészt boltok zárva, ügyintézési helyek zárva, és azért nyomás volt így is, csak-csak beesett egy vendég, még ha egy kávéra-sütire is.
Ezerszer inkább a szürke hétköznapok, mondom ezt úgy, hogy a január a legutáltabb hónapom.
Előzőnek: Őszinte részvétem Nagyid halála miatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!