Hogyan alakult az ki, hogy pl karácsonykor halászlé-töltöttkáposzta-bejgli a menü?
Figyelt kérdés
Egy "átlagos" magyar családnál. De azért ezek elég gyakori menük. De miért alakult így? Vagy pl szilveszterre virsli-lencse, vagy húsvétra sonka-torma-tojás.2022. dec. 31. 12:24
1/3 anonim válasza:
A halat tudom, az főleg azért, mert december 24-e a katolikus kereszténységben szigorú böjti nap (volt), ezért húst nem ettek, viszont halat lehet.
2/3 anonim válasza:
A virsli újkeletű, egyszerűen könnyen elkészíthető mikor az embernek már nincs kedve vacakolni. A többi azért mert ezek az alapanyagok voltak kézenfekvőek, a hal vallási okokból. A friss zöldégek helyett a savanyú káposzta volt elérhető télen, a mák-dió gyümölcsök híján volt alap: A sonka- tojás részben elérhetőségi, részben vallási okból volt.
3/3 anonim válasza:
“Hal szimbólum keresztény jelkép. Egyrészt a megtért, megkeresztelt ember motívuma, másrészt az ókeresztény korban egy titkos jelkép volt, ugyanis a hal görögül ikhthüsz és a szót mozaikszóként használva IKHTHÜSZ = Ieszousz Khrisztosz, Theou Üosz, azaz magyarul Jézus Krisztus, Isten fia, Megváltó-t jelent.”
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!