Kezdőoldal » Ünnepek » Egyéb kérdések » Miért nem tart a társadalom...

Miért nem tart a társadalom nyáron nagyobb ünnepe(ke)t?

Figyelt kérdés

Minden évszakban vannak olyan ünnepek, amelyeket az emberek nagy része tart. Például télen az advent, a karácsony, a szilveszter/újév, a farsang stb., tavasszal a nagyböjt, a nagyhét, a húsvét, illetve nagyon a végén vagy a naptári nyár elején a pünkösd stb., ősszel a mindenszentek, halottak napja és a Márton-nap.

Nyáron igazából egyedül a legvégén az augusztus 20-a az, amit az emberek nagy része tart, de az is a legvégén van és nem az a tipikus nyár.

Pedig vannak/voltak nyári ünnepeink, amelyek egykor nagyon fontosak voltak, mind kulturális, mind hagyománybeli, mind vallási, mind az emberek életmódja szempontjából. Ilyen volt például a mai éjszaka és nap is, Szent Iván éjszakája, illetve jún. 29-e, azaz Péter-Pál napja. Utóbbi egészen a 2. világháború kimeneteléig munkaszüneti nap is volt. Előbbihez is rengeteg-rengeteg ünneplés, buli, hagyományok és még vallási jelentőség is kötődik (ráadásul még a pogány vallásokban is meghatározó ünnep volt, sőt még a magyarban is). Egyébként ezek nagyjából párhuzamosan vannak a karácsonnyal/újévvel. Péter-Pál napján egy hatalmas bulit csaptak, hálát adtak Istennek, majd el kezdték betakarítani a terméseket. Szent Iván éjszakája, a nyár kezdetének is az ünnepe, ezenkívül még az év felének, a legrövidebb éjszakának és a keresztény vallásban, az első kereszténynek, illetve prófétának az ünnepe, Keresztelő (Szent) Jánosnak is az ünnepe (tehát eléggé jelentős).

Nem lenne igény nyári nagyobb ünnep(ek)re?

2021. jún. 24. 03:58
1 2 3 4
 21/38 anonim válasza:
93%

Én mondjuk sajnálom, hogy július 28-án, az első világháború kitörésének napján nincs megemlékezés, ha már részben nekünk köszönheti a világ...

Azt sem értem, hogy november 11-én mi miért nem a fegyverletétel napjáról emlékezünk meg, mint a nagy nyugati országok?

2021. jún. 25. 15:03
 22/38 A kérdező kommentje:

#21.

Hazagyalázó megjegyzéseket sem kértem. Ha már egy világégésre mindenképpen bűnbakot kell keresni, akkor Fekete Kéz nevű, anarchista, szerb, hordát kéne megjelölni.

2021. jún. 25. 18:09
 23/38 anonim ***** válasza:
84%

Azért, mert a tartott ünnepek többsége vagy vallási, vagy történelmi hátterű, így nyilván bizonyos eseményekhez kapcsolódik, amikor akkor történtek meg, amikor megtörténtek; illetve olyan időjárásváltozásokhoz vagy népi babonákhoz, amik a mezőgazdaságra voltak nagyobb hatással. Nem úgy voltak vele, hogy "kéne nekünk egy új ünnep, na melyik évszakban legyen?", hanem a leírtak alapján így alakult. És ezek közül egy csomó, mint amiket írtál, kihalt, mert már nem volt olyan kulturális jelentősége, mint régen. Pl. igen, tudom, ilyen vallásosaknak, mint te, egy merő fertő ezt leírni, de egyre többen fordulnak el a vallástól, nem tartják a vallásos hagyományokat, szokásokat. A húsvétot és a karácsonyt sem a vallásos töltet miatt tartja már a többség, ill. azoknak a vallásos / történeti háttere is "komolyabb".

Én nem hiányolom a nyári ünnepeket, bazi meleg van, ha kint kellene Péter-Pál-napon termést betakarítanom, biztos beleájulnék... és amúgy is az emberek többsége nyáron vesz ki szabadságot (hogy elhúzzon vmi jobb klímájú helyre / hogy legyen ki vigyázzon a kölökre nyári szünetben).

2021. júl. 8. 14:55
 24/38 A kérdező kommentje:
Az általatok imádott nyugaton is tartjákezeket az ünnepeket. Amúgy meg kevés antiteista van itt.
2021. júl. 8. 21:49
 25/38 anonim ***** válasza:
91%
24 Szerencsére egyre több
2021. júl. 10. 12:09
 26/38 anonim ***** válasza:
93%
#24 Kevés ateista van? Te hol élsz? Egyre többen nem vallásosak mivel a legtöbb dologra már van tudományos magyarázat. Az nem túl vallásos aki csak ha megkérdezik azt mondja hogy hát ja keresztény vagyok, hanem inkább az a ki rendszeresen járt templomba, imádkozik stb. Nem járok templomba és nem vagyok vallásos, utoljára kb 10 éve voltam de akkor se nagyon láttam 30 éven aluliakat, esetleg 1-2őt.
2021. júl. 10. 12:59
 27/38 A kérdező kommentje:

Az antiteista jelentése: Vallásellenes. Zavarja már az is, ha valaki elmegy húsvétkor, karácsonykor és pünkösdkor misére. Gyűlöli a vallásos embereket, ha meglát egy templomot vagy egy imádkozó embert gúnyolódni, nevetgélni kezd, mint egy kisgyerek. (De természetesen a vallási ünnepek szabadnappá nyilvánítása ellen nem igazán tiltakozik.) Szemtől szembe általában nem merné ezt tenni, bár van kivétel, mert még egy szigorúbb nézéstől is összerezzen, interneten viszont akkora pofája van, hogy az már csúcs. Én csak itt, interneten találkoztam velük, szóval nem veszélyesek, de ha erejük van, akkor gyilkológépekké válhatnak, politikai ideológiától vagy filozófiától teljesen függetlenül, ahogy ezt a történelem bizonyította számtalanszor.

Ateista: Az Istenség létezésébe vetett hitet megkérdőjelezi. Vannak ateista vallásosak is, például a buddhisták, mivel egy Istenség(ek)ről nincs kimondott egységes álláspontjuk. Sőt, akár lehet is képe a természetfeletti dolgokról, de nincs meggyőződve róla. Vallásos embereket is tisztelnek, ha úgy vélik, hogy értékes gondolatokat közvetítenek. A például magyar kultúra vallási gyökereit pedig elismerheti, sőt csodálhatja is.

Idén lesz a Eucharisztikus világkongresszus érdekes, hogy a segítők között szinte csak fiatalok vannak (16-tól lehet jelentkezni), 16-30 évesek. De sok 14-16 éves is lesz ott. Illetve lesznek kimondottan fiataloknak szánt események is.

"legtöbb dologra már van tudományos magyarázat"

És amire nincs? Vagy a tudományt ki hozta létre? Eleve a természetet ki teremtette? Az ősrobbanást ki teremtette? Ha az embernek nincs lelke, csak agya, akkor miért nem mindenki érzelem nélküli robot?

"Állandó megfigyelés, valamint a világ szerkezetének isteni bölcs rendjével fenntartott értelmi kapcsolat következtében ki ne csodálkoznék el mindenek Teremtőjének nagyságán." Nicolai Kopernikusz

"A fizikai törvények belül esnek az emberi szellem felfogóképességén. Isten azt kívánta, hogy felismerjük őket." Johannes Kepler

"A Kozmosz csodálatos elrendezése és harmóniája csak egy mindenható és mindentudó lény tervében születhetett meg.

Ez mindörökre a legnagyobb felismerésem." Isaac Newton

"A tudatot nem lehet anyagi fogalmakkal megmagyarázni. Hiszen a tudat abszolút fundamentális. Nem lehet semmi mással megmagyarázni a létét." Erwin Schrödinger

"A természettudományok poharából az első korty ateistává tesz, de a pohár alján ott vár Isten." Werner Heisenberg

"Ő, a mi teremtőnk, kit mi Istennek hívunk a legnagyobb építő és a legnagyobb fizikus." Werner Von Braun

Nem is beszélve a mellesleg pap, lelkész, teológus stb. természettudósokról. Egy ilyen pap fogalmazta meg az ősrobbanás létét is.

"a ki rendszeresen járt templomba, imádkozik"

Nem minden keresztény vallás sem írja elő a kötelező templomba járást. Például a reformátusok úgy vélik, hogy mindenhol jelen van Isten. Imádkozni pedig a legtöbb ember imádkozik. A meditáció is egy fajta ima. Az imának nincs kötelező szövege, az imádság a természet uraival vagy a természet feljebbvalóival való kapcsolat.

"Nem járok templomba és nem vagyok vallásos, utoljára kb 10 éve voltam de akkor se nagyon láttam 30 éven aluliakat, esetleg 1-2őt."

Az első kötőszó előtti részre nem lennék büszke, mivel ez a műveltség része is, nem kell feltétlen hinni.

Az meg hiba, hogy a 10 évvel ezelőtti, egyetlen helyen lévő, egy alkalmas látogatásod alapján tendenciát vonsz le.

Amúgy misén/istentiszteleten voltál (még az sem lehetne tendencia)?

Sok templom üres, ha épp nincsen mise/istentisztelet és be is van zárva. Akkor ez azt jelenti, hogy senki nem jár oda?

Badarság...

2021. júl. 10. 21:45
 28/38 anonim ***** válasza:
93%
Elnézést benéztem, ateistát olvastam. Viszont attól még statisztikák kimutatták hogy egyre kevesebb a vallásos ember aki napi szinten gyakorolja a hitét, főleg a fiatalok között. Amúgy nem tudom pontosan min voltam vagy hogy mi a különbség a mise és az istentisztelet között de amúgy a templom egészen tele volt és a pap mondott valamit meg zene is szólt viszont fiatalok nem nagyon voltak 1-2 kivétellel.
2021. júl. 10. 21:54
 29/38 A kérdező kommentje:

Istentiszteletet a lelkész tart főleg az evangélikus és a református egyházakban. Az is egy fajta mise.

Van más istentisztelet is, például zsidó istentisztelet, de az egy teljesen másik vallás, teljesen más szertartással, teljesen másik istennel, szóval nem ide tartozik, csak a szó azonos.

Mise a római és görög katolikusoknál, valamint az ortodoxoknál van és a pap/pópa tartja.

Miféle kutatások? Linkelj már valami hivatkozást!

Pont a fiatalok között több a vallásos (én is az vagyok), illetve a nagyon idősek között, mert ők nem érintettek a kommunista színekbe burkolózott, antiteista vérengzésben.

Egy statisztika van, egy azt hiszem 2011-es, ami szerint egyértelműen az ország több, mint a fele keresztény és jókora rész nem válaszolt.

2021. júl. 10. 22:10
 30/38 A kérdező kommentje:
Az meg nem feltétlen volt mise, attól hogy "de amúgy a templom egészen tele volt és a pap mondott valamit meg zene is szólt viszont fiatalok nem nagyon voltak 1-2 kivétellel". Például a kifejezetten időseknek szervezett imaesten nyilván nem lesznek fiatalok... XD :-D
2021. júl. 10. 22:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!