Kezdőoldal » Ünnepek » Egyéb kérdések » Miért van ma már az egész...

Miért van ma már az egész évünk egy ünnep köré szervezve?

Figyelt kérdés

Gyakorlatilag az egész évünk a karácsony köré van szervezve, de abban is eléggé sok a fogyasztóiság. Egész évben a karácsonyra készülünk, láttam olyat, hogy már augusztusban is ezt reklámozták, ilyen dekorációkat árultak, holott annál messzebb igazából csak a június, meg a július van a karácsonytól. Ha azt mondom, hogy: "Boldog ünnepeket!", akkor senkinek sem a húsvét, a pünkösd vagy másik ünnep jut eszébe, hanem mindenki a karácsonyra asszociál. Ha valami hulla feleslegeset kapunk valakitől, akkor is a háta mögött azt mondjuk, hogy majd karácsonykor továbbadjuk. Ha kimondom azt a szót, hogy ünnep, akkor is a legtöbben a karácsonyfára asszociálnak és nem mondjuk a tojásokra vagy a farsangi karneválokra. Vannak olyan országok, ahol annyira ez van a központban, hogy a Mikulás jön karácsonykor, pedig Szent Miklós napja az adventi időszakban van.

De miért? Az évnek rengeteg másik gyönyörű ünnepe és időszaka van, csak el vannak hanyagolva. A nagymamám mesélt nekem arról, hogy amikor még ő kislány volt (Horthy-korszak), akkor a húsvét nagyobb ünnep volt, mint a karácsony, bár akkor is nagy ünnep volt. A harmadik legnagyobb ünnep a pünkösd volt. Ez a két, korábban kulcsfontosságú ünnep, sok helyről miért tűnt el?

Volt régebben a karácsonnyal/újévvel párhuzamosan egy nagy nyári ünnep is, Szent Iván éjszakája, amikor ugyanúgy összegyűltek az emberek és ünnepeltek, mint nagyjából félévvel előtte. Ez is eléggé hosszú ideig élt, majd szerepét átvette a Péter-Pál napja, de aztán teljesen kikopott. Miért tűnt el? Nem lenne az embereknek igénye egy hasonló nyári ünnepre? Egyébként az északi országokban még munkaszüneti nap is. Korábban fontos ünnep volt a kereszténységben, mivel ekkor ünnepelték gyakorlatilag az első keresztényt, Keresztelő Szent Jánost, illetve a pogány vallásokban is fontos szerepe volt ennek a napnak, ami jún. 21. és jún. 24. között volt.

Itt, Európában is volt egy az amerikai hálaadáshoz hasonló ünnep, Márton-nap, itt ilyenkor az egész évért, illetve a termésért adtak hálát. Ez is teljesen eltűnt.

Igazából kisebb fogyasztói ünnepek vannak még, a ma már szintén fogyasztói karácsony mellett a társadalomban, például a Valentin-nap, az anyák és az apák napja, amiknek szintén elveszett a jelentősége.

Miért lett ennyire az év központjában a karácsony? Nincs vagy nem lenne igény más nagyobb ünnepekre?

2021. jún. 21. 20:04
1 2
 1/15 anonim válasza:
85%
Ajándékok, szünet, család. A karácsony mindig is a nagy ünnepek közé tartozott. Persze lehet az is, hogy az Ádventi idōszaktól vízkeresztig tart az unnep, ami nagyon sok ido.(Nov vege-Jan kozepe). Mig a husvet rovidebb.
2021. jún. 21. 20:11
 2/15 A kérdező kommentje:
A húsvét rövidebb? Ismered te a keresztény ünnepeket és a magyar hagyományokat? A húsvéti időszak a leghosszabb időszak, a 2. évközi idő után. Hamvazószerdától, pünkösdvasárnapig tart, a hamvazószerda általában (idén is) február közepére esik, a pünkösdvasárnap pedig május végére vagy június elejére esik. Tehát hamvazószerda, nagyböjt, nagyhét, húsvét előestéje, húsvét, húsvéthétfő, húsvét nyolcada, fehérvasárnap, felkészülés a pünkösdre és pünkösdvasárnappal zárul, majd kezdődik a pünkösdi ünnepkör. Magyarul az egész tavasz, a télből egy fél hónap és sokszor még pár nap a nyárból is. Advent első vasárnapja a november utolsó napjainak egyike, vízkereszt meg nem tudom, hogy neked mióta január közepe, ugyanis vízkereszt jan. 6., ami még nagyon az eleje, de egyébként Jézus megkeresztelkedésének ünnepével zárul az időszak, ami a vízkeresztet követő vasárnap, de még az is nagyon január eleje.
2021. jún. 21. 21:24
 3/15 A kérdező kommentje:
Egyébként az csak a karácsonyi időszak, a karácsonyi ünnepkör 8 nap, úgy mint húsvétkor vagy pünkösdkor.
2021. jún. 21. 21:26
 4/15 anonim ***** válasza:
86%
Mert családi ünnep vannak olyanok akik egész évben csak akkor találkoznak
2021. jún. 22. 04:18
 5/15 anonim válasza:
79%
Istenem... már nem régen élünk. Változnak a dolgok, fogadd el
2021. jún. 22. 08:17
 6/15 anonim ***** válasza:
90%

Max te erzed ugy, en nem. Max a tél bealltaval varjuk a karacsonyt, evkozben en a nyaralasonat varom horvatorszagba, júliusban még faxom a karacsonyba.

Hozzatennem, hogy a boltokban nyilvan hamar megy a dekoracio, a hirdetes, mert nekik eladni kell, profitot termelni. Ez nem azt jelenti, hogy neked is fel kell ulnod erre a vonatra.

2021. jún. 22. 08:46
 7/15 anonim ***** válasza:
86%
Húsvétkor max te asszociálsz a boldog ünnepeket mondatról a karàcsonyra, ne vetítsd ki másokra a saját hülyeséged. Csomóan ilyenkor is összegyűlnek, a gyerekek festik a tojást, mennek állatsimogatóba. Pünkösdöt is sokan szeretik, mert munkaszüneti nap. Ezeken viszont nem szokás ajándékot adni, míg karácsonykor igen. Még szép, hogy hamarabb kezdenek el rá készülni azok, akiknek 10-20 ajándékot kell kitalálniuk és beszerezniük.
2021. jún. 22. 16:33
 8/15 A kérdező kommentje:

#4.

Azt én tudom, éppen ezért kérdezem, hogy miért csak akkor vannak ilyen napok.

#5.

Igen, sikeresen formált az a "remek" modernizáció az emberből egy fogyasztói idiótát, akinek lassacskán már érzései sem lesznek, de döntőképessége már most sincs.

Amúgy meg egy 3021-ben élő ember szemével a sötét középkorban élünk, még akkor is, ha nekünk egyenlőre ez a normális és természetes.

#6.

Akkor a kevesek közé tartozol. Sok embert megkérdeztem és általánosan a társadalommal is az a tapasztalatom. Akiket megkérdeztem, hogy mire gondol elsőnek az ünnep szó hallatán, nagyjából 50-ből 49 mondta azt, hogy a karácsony.

#7.

Mi például húsvétkor is szoktunk ajándékozni és a barátaim, rokonaim, ismerőseim is szoktak. Tehát sokan ajándékoznak ekkor is, már akik megtartják.

2021. jún. 22. 22:54
 9/15 anonim válasza:
100%
Mi is ajándékoztunk húsvétkor
2021. jún. 22. 22:57
 10/15 anonim ***** válasza:
100%

"Egész évben a karácsonyra készülünk, láttam olyat, hogy már augusztusban is ezt reklámozták"

Hát ez nagyon kirívó példa lehet, mifelénk július-augusztusban a gyerekeket örvendeztetik meg a "mindjárt újra iskola!" reklámhadjárattal.

"Ha azt mondom, hogy: "Boldog ünnepeket!", akkor senkinek sem a húsvét, a pünkösd vagy másik ünnep jut eszébe, hanem mindenki a karácsonyra asszociál."

Ha húsvétkor mondod valakinek, akkor tuti nem a karácsonyra asszociál. Egyébként szerintem a többes számú "ünnepek" a karácsony+újévből jön, én csak olyannak mondom, akit karácsony és újév közt nem fogok látni. Más kérdés, hogy mostanában elkezdték más ünnepekre is többes számban mondani.

"Ha valami hulla feleslegeset kapunk valakitől, akkor is a háta mögött azt mondjuk, hogy majd karácsonykor továbbadjuk."

Hát, én mondjuk ilyet nem szoktam.

"Ha kimondom azt a szót, hogy ünnep, akkor is a legtöbben a karácsonyfára asszociálnak és nem mondjuk a tojásokra vagy a farsangi karneválokra."

Érzelmileg mondjuk tényleg a legtöbbeknek a karácsony a legfontosabb, ezzel nem nagyon lehet vitatkozni.

"Vannak olyan országok, ahol annyira ez van a központban, hogy a Mikulás jön karácsonykor, pedig Szent Miklós napja az adventi időszakban van."

Az volt az eredeti, hogy Mikulás jön, a Jézuskázást Luther találta ki, aki a szentek tiszteletével nem értett egyet, aztán terjedni kezdett (osztrákoknál a németekkel való kulturális közelség miatt – hiába, hogy katolikus ország –, nálunk meg osztrák hatásra). Ennek pont egy GYIK-es kérdés miatt néztem utána egyszer.

"A nagymamám mesélt nekem arról, hogy amikor még ő kislány volt (Horthy-korszak), akkor a húsvét nagyobb ünnep volt, mint a karácsony"

Vallási szempontból valóban sokkal jelentősebb a húsvét, de a lakosság nagy része nem vallásos, vagy csak kicsit az. (Még hozzátenném, hogy a húsvétra nagyon rátapadt a locsolkodás, amit tapasztalataim szerint a férfiak jó 50%-a, a nők 99%-a masszívan utál...)

"A harmadik legnagyobb ünnep a pünkösd volt. Ez a két, korábban kulcsfontosságú ünnep, sok helyről miért tűnt el?"

A húsvét nem tűnt el, még a szoci időkben sem. A pünkösd most megint munkaszüneti nap, bár legtöbbeket tényleg nem érdekli ezen túlmenően.

Szent Iván, Péter-Pál ünnepét tényleg jó lenne feléleszteni, az embereknek biztos bejönne egy nyári nagy ünnep is. Péter-Pál a világháború előtt még munkaszüneti nap volt, mert az aratás akkor kezdődött, és a nép tisztelte a földet, amiből élt.

"Itt, Európában is volt egy az amerikai hálaadáshoz hasonló ünnep, Márton-nap, itt ilyenkor az egész évért, illetve a termésért adtak hálát. Ez is teljesen eltűnt."

Sajnos a népesség városiasodásával a mezőgazdasági jellegű ünnepek visszaszorultak, pedig hát azért az élelem megtermelése ma is jelentős. Én mondjuk szoktam libát enni Márton-napkor :)

"például a Valentin-nap, az anyák és az apák napja, amiknek szintén elveszett a jelentősége."

A Valentin-nap 1990 körül jött be, az apák napja pár éve, azóta csak nő a jelentőségük. (nem említetted a Halloweent, de az is csak kb. 20 éve terjed itthon.)

2021. jún. 23. 02:31
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!