Miért van ma már az egész évünk egy ünnep köré szervezve?
Gyakorlatilag az egész évünk a karácsony köré van szervezve, de abban is eléggé sok a fogyasztóiság. Egész évben a karácsonyra készülünk, láttam olyat, hogy már augusztusban is ezt reklámozták, ilyen dekorációkat árultak, holott annál messzebb igazából csak a június, meg a július van a karácsonytól. Ha azt mondom, hogy: "Boldog ünnepeket!", akkor senkinek sem a húsvét, a pünkösd vagy másik ünnep jut eszébe, hanem mindenki a karácsonyra asszociál. Ha valami hulla feleslegeset kapunk valakitől, akkor is a háta mögött azt mondjuk, hogy majd karácsonykor továbbadjuk. Ha kimondom azt a szót, hogy ünnep, akkor is a legtöbben a karácsonyfára asszociálnak és nem mondjuk a tojásokra vagy a farsangi karneválokra. Vannak olyan országok, ahol annyira ez van a központban, hogy a Mikulás jön karácsonykor, pedig Szent Miklós napja az adventi időszakban van.
De miért? Az évnek rengeteg másik gyönyörű ünnepe és időszaka van, csak el vannak hanyagolva. A nagymamám mesélt nekem arról, hogy amikor még ő kislány volt (Horthy-korszak), akkor a húsvét nagyobb ünnep volt, mint a karácsony, bár akkor is nagy ünnep volt. A harmadik legnagyobb ünnep a pünkösd volt. Ez a két, korábban kulcsfontosságú ünnep, sok helyről miért tűnt el?
Volt régebben a karácsonnyal/újévvel párhuzamosan egy nagy nyári ünnep is, Szent Iván éjszakája, amikor ugyanúgy összegyűltek az emberek és ünnepeltek, mint nagyjából félévvel előtte. Ez is eléggé hosszú ideig élt, majd szerepét átvette a Péter-Pál napja, de aztán teljesen kikopott. Miért tűnt el? Nem lenne az embereknek igénye egy hasonló nyári ünnepre? Egyébként az északi országokban még munkaszüneti nap is. Korábban fontos ünnep volt a kereszténységben, mivel ekkor ünnepelték gyakorlatilag az első keresztényt, Keresztelő Szent Jánost, illetve a pogány vallásokban is fontos szerepe volt ennek a napnak, ami jún. 21. és jún. 24. között volt.
Itt, Európában is volt egy az amerikai hálaadáshoz hasonló ünnep, Márton-nap, itt ilyenkor az egész évért, illetve a termésért adtak hálát. Ez is teljesen eltűnt.
Igazából kisebb fogyasztói ünnepek vannak még, a ma már szintén fogyasztói karácsony mellett a társadalomban, például a Valentin-nap, az anyák és az apák napja, amiknek szintén elveszett a jelentősége.
Miért lett ennyire az év központjában a karácsony? Nincs vagy nem lenne igény más nagyobb ünnepekre?
#10.
Köszönöm a kifejtős válaszod, hasznos lett. :-)
Egyébként én azért furcsállom, hogy a húsvét csak másodlagos lett, a pünkösdöt pedig vannak, akik nem tartják, mert elvileg, legalábbis 2011-ben, azaz utoljára az ország 54%-a, tehát valamivel több, mint a fele keresztény volt.
Amúgy a locsolkodást én úgy tapasztaltam, hogy a nők/lányok nagy része nem kedveli, a férfiak/fiúk nagy része pedig kedveli. Legalábbis felénk. :-D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!