Kezdőoldal » Ünnepek » Egyéb kérdések » Miért van ma már az egész...

Miért van ma már az egész évünk egy ünnep köré szervezve?

Figyelt kérdés

Gyakorlatilag az egész évünk a karácsony köré van szervezve, de abban is eléggé sok a fogyasztóiság. Egész évben a karácsonyra készülünk, láttam olyat, hogy már augusztusban is ezt reklámozták, ilyen dekorációkat árultak, holott annál messzebb igazából csak a június, meg a július van a karácsonytól. Ha azt mondom, hogy: "Boldog ünnepeket!", akkor senkinek sem a húsvét, a pünkösd vagy másik ünnep jut eszébe, hanem mindenki a karácsonyra asszociál. Ha valami hulla feleslegeset kapunk valakitől, akkor is a háta mögött azt mondjuk, hogy majd karácsonykor továbbadjuk. Ha kimondom azt a szót, hogy ünnep, akkor is a legtöbben a karácsonyfára asszociálnak és nem mondjuk a tojásokra vagy a farsangi karneválokra. Vannak olyan országok, ahol annyira ez van a központban, hogy a Mikulás jön karácsonykor, pedig Szent Miklós napja az adventi időszakban van.

De miért? Az évnek rengeteg másik gyönyörű ünnepe és időszaka van, csak el vannak hanyagolva. A nagymamám mesélt nekem arról, hogy amikor még ő kislány volt (Horthy-korszak), akkor a húsvét nagyobb ünnep volt, mint a karácsony, bár akkor is nagy ünnep volt. A harmadik legnagyobb ünnep a pünkösd volt. Ez a két, korábban kulcsfontosságú ünnep, sok helyről miért tűnt el?

Volt régebben a karácsonnyal/újévvel párhuzamosan egy nagy nyári ünnep is, Szent Iván éjszakája, amikor ugyanúgy összegyűltek az emberek és ünnepeltek, mint nagyjából félévvel előtte. Ez is eléggé hosszú ideig élt, majd szerepét átvette a Péter-Pál napja, de aztán teljesen kikopott. Miért tűnt el? Nem lenne az embereknek igénye egy hasonló nyári ünnepre? Egyébként az északi országokban még munkaszüneti nap is. Korábban fontos ünnep volt a kereszténységben, mivel ekkor ünnepelték gyakorlatilag az első keresztényt, Keresztelő Szent Jánost, illetve a pogány vallásokban is fontos szerepe volt ennek a napnak, ami jún. 21. és jún. 24. között volt.

Itt, Európában is volt egy az amerikai hálaadáshoz hasonló ünnep, Márton-nap, itt ilyenkor az egész évért, illetve a termésért adtak hálát. Ez is teljesen eltűnt.

Igazából kisebb fogyasztói ünnepek vannak még, a ma már szintén fogyasztói karácsony mellett a társadalomban, például a Valentin-nap, az anyák és az apák napja, amiknek szintén elveszett a jelentősége.

Miért lett ennyire az év központjában a karácsony? Nincs vagy nem lenne igény más nagyobb ünnepekre?

2021. jún. 21. 20:04
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:

#10.

Köszönöm a kifejtős válaszod, hasznos lett. :-)

Egyébként én azért furcsállom, hogy a húsvét csak másodlagos lett, a pünkösdöt pedig vannak, akik nem tartják, mert elvileg, legalábbis 2011-ben, azaz utoljára az ország 54%-a, tehát valamivel több, mint a fele keresztény volt.

Amúgy a locsolkodást én úgy tapasztaltam, hogy a nők/lányok nagy része nem kedveli, a férfiak/fiúk nagy része pedig kedveli. Legalábbis felénk. :-D

2021. jún. 23. 02:57
 12/15 anonim ***** válasza:
Az nem vallásgyakorlás, hogy „10 évente beikszelem a népszámláláson”. Ráadásul akikhez kérdezőbiztos ment ki, olyanoktól hallottam, hogy eleve úgy teszik fel a kérdést, hogy „meg van-e keresztelve és milyen felekezetre”. A tényleges templomba járók számát 10-15%-ra teszik, és ebben már benne van az is, aki évente a karácsonyi misére megy csak el.
2021. jún. 23. 12:05
 13/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
2021. jún. 23. 12:11
 14/15 anonim ***** válasza:
Mondjuk az érdekes, hogy fel vagy háborodva, micsoda fogyasztói társadalom által gerjesztett valami a karácsony, miközben te még húsvétkor is ajándékozós parádét csinálsz. Akkor ki is adja jobban a lovat a kereskedők alá?
2021. jún. 23. 16:12
 15/15 A kérdező kommentje:
Ajándékot KÉSZÍTÜNK. Nem a 3333929485743288752839. leárazott vackot vesszük meg, hanem személyesen készítünk valamit, a vásárolt dolgok közül pedig nem veszünk korlátlan számra soha, hanem maximum annyit, amennyit bármelyik másik nap is vennénk, de akkor már ekkor tesszük, hogy ajándékozhassunk, mert úgy szebb.
2021. jún. 23. 16:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!