Ballagáson a ballagó diákoknak miért kell közösen énekelni? Ez egy elöírt szabály?
Hidd el, akik Magyarországon éltek az utóbbi 30 évben (tehát elmúltak már 30 évesek), illetve mindazok, akiket egy kicsit is érdekel a történelem, azok MIND TUDJÁK, hogy régen valóban kellett mozgalmi dalokat énekelni az (általános) oskolai ünnepségeken (is). (Igaz ugyan, hogy a legvadabb „mozgalmizás”, azért az 1960-as évek után csendben elhalt…) Persze, azért még az én korosztályom is — hexadecimálisan betöltöttem a 3A-t (na, mennyi is lehetek akkor…?) — énekelgetett időnként mozgalmi dalokat az általános iskolai énekórákon (a „Hej, te bunkócska te drága”, „Az amúri partizánok” stb. voltak a „slágerek”), de az már nem volt igazán kötelező jellegű, mindössze „opcionális” volt, vagyis a tananyag választható összetevője volt! De azt is elhiheti mindenki, hogy a „Marseilles”-t is énekeltük!, — igaz, nem ünnepségen, ott inkább a „Föl-föl, ti rabjai a Földnek” járta… —, márpedig az köztudottan a francia nemzeti himnusz! Viszont Franciaország azért akkor is kapitalista országnak számított, meg most is az… Ám azt is szintén elhiheti mindenki, hogy a „Marseilles” az öléggé „lázító” tud lenni, ha szépen — és főként: LÉLEKKEL TELT CÉLZATOSSÁGGAL — van énekelve…! (Elnézést a magyartalan fordulatért.)
Az viszont teljesen helytálló, hogy mostanában vissza köszönni látszanak a kádári idők —, ámbátor csak módjával… — nagy szerencsénkre! Nagy szerencsénkre, ugyanis, uniós tagállam vagyunk, és EZ AZ, amivel jelenlegi „pártunk és kormányunk” egyszerűen NEM TUD MIT KEZDENI…!
Azt viszont nem gondolnám, hogy manapság úgymond: KÖTELEZŐ LENNE a ballagási dalok éneklése (pláne, nem Rúzsa Magdi és Mester Tamás daloké...!) Meglátásom szerint a Kérdező TELJESEN FÉLREÉRTI ezt a dolgot! (Nem is csoda, hiszen aki KIS KEZDŐBETŰKKEL ír le tulajdonneveket, attól senki ne várjon korrekt eset-értelemzést, és főleg: korrekt eset-interpretálást (előadást és közreadást)…!
Tisztázni kell egy dolgot.
Fentebb is elhangzott már, hogy itt egy TRADÍCIÓRÓL (hagyomány) van szó! A ballagás, mint egy folyamat — az oktatási folyamat — része (befejező része), az egy hagyomány! Bevett (megszokott) „forgatókönyve” van…, éspedig az EGÉSZ VILÁGON HASONLÓ FORGATÓKÖNYVE! Aki pedig a tradíciót kötelező valaminek értelmezi, az milyen kedvvel fogja majd énekelni a saját nemzeti Himnuszunkat, mondjuk: egy adott év március 15-én…?! Márpedig az is öléggé lelkesítő tud lenni, ha szépen — és főként: LÉLEKKEL TELT CÉLZATOSSÁGGAL — van énekelve…! És higgye el mindenki (a Kérdező is higgy el): annak éneklése sem „kötelező” azon az ünnepségen, viszont AJÁNLATOS…!
Végezetül: továbbra is tartom magam ahhoz, hogy EZ A TÖRTÉNET NEM KEREK! A Kérdező valami ELHALLGAT! (9. számú jegyzetemben már utaltam erre)
Dixi!
Ezeket kell énekelni:
-Mester Tamás: Altass el
-Rúzsa Magdi: Vigyázz a madárra
-Kávészünet: Csonka vers
Egyébként tényleg nem százas az énektanár.
Ja és nem hallgattam el semmit.
Menjetek fel testületileg (értsd: az osztály többsége) a dirihez, és mondjátok meg neki, hogy ti (az osztály) úgy gondoljátok, hogy van más lehetőség is, mint Rúzsa Magdit + Mester Tamást énekelni..., aztán adjátok elő (mondjátok meg), hogy mi a ti javaslatotok, ami pl. lehet ez: "Ballagó dalok" (ez egy honlap, ha a Google-ban bepöntyögöd, hogy "ballagási dalok", akkor a legelső opcióként ezt a honlapot rakja eléd a listába! (a hiper-text transfer-protokoll címe ez -> [link]
Egy vagon ballagási dal van ott felsorolva (egyetlen Rúzsa M. vagy Mester T. sincs köztük...) Aztán mondjátok meg a dirinek, hogy ti EBBŐL szeretnétek éneket (énekeket) választani.
Nem kell nyámnyilának lenni.
Ennyi!
Kösz az ötletet de az osztály legnagyobb rész nem akar hagyományos dalokat énekelni, de ezeket sem akarja.
Ezeket az osztály lányai választották és az énektanár nekik enged...
Ráadásul az igazgatónak is tetszik:(
Ráadásul már ebből volt vita a diri és az osztály között.
Miután 11. számú jegyzetemben — ahol is megismételtem korábbi sejtésemet, miszerint: NEM KEREK A TÖRTÉNETED, vagyis hogy valamit elhallgatsz előlünk —, szóval EZT KÖVETŐEN 12. sz. alatt ezt írtad: „Ja és nem hallgattam el semmit.”.
Aztán miután a 14. sz. alatt következő jegyzetemben tanácsot adtam neked, a 15. sz. alatt mégis ezt írod: „Kösz az ötletet de az osztály legnagyobb rész nem akar hagyományos dalokat énekelni, de ezeket sem akarja. Ezeket az osztály lányai választották és az énektanár nekik enged... Ráadásul az igazgatónak is tetszik:(Ráadásul már ebből volt vita a diri és az osztály között.”
És EZEK UTÁN még van képed azt mondani, hogy nem hallgattál el semmit…!
Tudod, mit: HAGYJ MINKET BÉKÉN A KÉRDÉSEIDDEL! Az a nagy helyzet ugyanis, hogy Te MENTHETETLENEK vagy! És persze, esetleg még az osztályod is menthetetlen! Miért is?
1. Te azért, mert IGENIS ELHALLGATTÁL ELŐLÜNK FONTOS DOLGOKAT! Olyanokat, amelyek ismerete - amennyiben igazak - eleve KILÁTÁSTALANNÁ TESZIK, hogy itt bárki is érdemleges tanácsot adhasson neked!
2. Az osztályod pedig talán azért menthetetlen, mert ha igaz, amit legutóbb közöltél (bár efelől azért némi kétségeim vannak már…), szóval, ha igaz, akkor a te osztályod NEM EGY KÖZÖSSÉG, hanem csak szedett-vedett gyülevész had!
3. Ha viszont nem igaz, amit 15. sz. alatt írtál — mi több, ha egyáltalán semmi sem úgy van, ahogyan itt előadtad nekünk —, akkor Te egy sumákoló, mis-másoló NOTÓRIUS HAZUDOZÓ VAGY!
Konklúzió: Keress olyan fórumot (pl.: iWiW, Facebook), ahol a többség beveszi az ilyen sztorikat…!
Helyreigazítás!
Nem MENTHETETLENEK vagy, hanem MENTHETETLEN.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!