A hatás-ellenhatás csak materiális dolgok között jöhet létre?
Mit jelent számodra a materiális jelző?
Ha csak a szűken vett anyagot, akkor a válasz nem. Lásd például Lenz törvényét.
A hatás-ellenhatás tulajdonképpen zárt rendszer impulzus megmaradását fejezi ki. Compton szórás, mikor foton szóródik rugalmasan elektronon, interpretálható így is, szerintem. (Legalábbis én úgy értelmeztem a kérdést, hogy mezőkre kíváncsi a kérdező, a foton pedig az elektromágneses tér kvantuma)
De még érdekesebb lehet talán az optikai csipesz ami egy Nobel-díjas ötlet és szintén impulzus megmaradáson alapul, keress rá.
@fizikakedvelö mire gondolsz?
Amúgy pedig pontosan ott érvényes, ahol a kinetikus és helyzet energia különbsége nem függ az adott koordinátától. Ha ez mező, akkor mező, ha matéria akkor matéria.
Először is definiálandó, hogy mik azok a "materiális dolgok"...
Mert a fizikában egyébként sem "dolgok" vannak, hanem ideális testek, modellek, törvényszerűségek, stb. A "materiális" bár létező fizikai fogalom/jelző, de kétlem hogy pl. a kérdező tudná mi az a materiális idő szerinti differenciálhányados, ami pl. a kontinuummechanikában elengedhetetlen fogalom...
Amúgy Noether-re keressetek rá.
Kedvenc női tudósom. Tudtommal más nő közelébe se ér tudományos munkával. Sőt, férfiből se sok.
:)
Na szóval tőle származik az hogy lendületmegmaradás = Lagrange invariancia eltolásra
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!