Ti szoktatok a köznapi életben arra gondolni, hogy a mai madarak dinoszauruszok?
A kutyák például jól elkülöníthető állat csoport, macskafélék is, halak is madarak is, dinoszauruszok is.
Egy jellemző mint a bálna emlős ez ritka kivétel, de ettől még a madarak aves, a dinoszauruszok is más.
Julia Clarke paleontológus
a texasi egyetem geológiai tanszékének professzora:
"Annak ellenére, hogy a fizikai különbségek megkülönböztetik az összes emlősfajt más fajoktól (!), a csoport minden állata - élő és kihalt - bizonyos (!) anatómiai jellemzőket közös ősre (!)vezethet. És ugyanez (!) igaz a madarakra is - mondta Clarke a WordsSideKick.com -nek."
Semmi más, felmenők és bizonyos jellemzők. Ezzel együtt is vannak a felismerhető külön állatcsoportok.
Egyébként mindenki azt gondol amit akar.
"A kutyák például jól elkülöníthető állat csoport, macskafélék is, halak is madarak is, dinoszauruszok is."
Ez igaz. A madarak például a dinoszauruszok halmazának egy részhalmazát alkotják.
"Egy jellemző mint a bálna emlős ez ritka kivétel, de ettől még a madarak aves, a dinoszauruszok is más."
Ennek a mondatnak mi az értelme? Mert én nem tudom értelmezni.
""Annak ellenére, hogy a fizikai különbségek megkülönböztetik az összes emlősfajt más fajoktól (!), a csoport minden állata - élő és kihalt - bizonyos (!) anatómiai jellemzőket közös ősre (!)vezethet. És ugyanez (!) igaz a madarakra is - mondta Clarke a WordsSideKick.com -nek.""
Attól még, hogy az idézetet teleraktad felkiáltójelekke, továbbra sem arról szól, hogy a madarak ne lennének dinoszauruszok. Sőt, éppen arról beszél a kutató a cikkében, hogy azok.
"Semmi más, felmenők és bizonyos jellemzők. Ezzel együtt is vannak a felismerhető külön állatcsoportok."
Ez a két mondat megint pontosan mit is akar jelenteni?
"Egyébként mindenki azt gondol amit akar."
Ez így van. Ettől függetlenül tudományos szempontból a madarak dinoszauruszok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!