Összefüggés az izomzat és éghajlat között? Többi lent
Az Egyenlítőtől távolabb élő, hideg éghajlathoz alkalmazkodott állatok általában hízékonyabbak, több zsírt raktároznak el.
A következtetésem(lehet, hogy helytelen):
-alacsonyabb tesztoszteronszint, mert gyorsítja az emésztést,viszont lassú felszívódásnál többet tud raktározni a szervezet
-magasabb ösztrogénszint, mivel az ösztrogénnek van zsírraktározó szerepe és lassítja az emésztést
-mivel nagyobb izomtömeg több energiát igényel, így elvileg a kisebb tömegű, fejletlen izomzat evolúciós előnyt élvez az Egyenlítőtől távolodva
-D-vitaminhiányos állapot, mivel kevesebb napfény jut el a sarkkörre
A fent leírtakat egy nemzetségen belülre kell érteni.
Pl sarki róka-sivatagi róka
Ne feledkezz el a testtömeg/felület arányról sem, illetve a zsírréteg szigetelőképességéről sem.
Ezek sokszor pont ellenkező irányú szükségletek.
"Ne feledkezz el a testtömeg/felület arányról sem, illetve a zsírréteg szigetelőképességéről sem.
Ezek sokszor pont ellenkező irányú szükségletek."
Ezt hogy érted?
Illetve a következtetéseim helyesek vagy sem?
Elolvastam néhány oldalt, de sehol nem találtam olyat, ahol konkrétan le van írva ez,így csak következtetni próbáltam.
Ezzel mire akarsz kilyukadni?
"Ezt hogy érted?"
Minél nagyobb egy állat, annál kisebb arányban a tömegéhez képest a felülete, ez csökkenti a hőforgalmát. Ha megnézed sarkkörön túl nem nagyon találsz kis testű emlősöket.
A testzsír is jól szigetel.
Nézd meg a sarkvidéki dögöket, szép nagyok és gömbölydedek, tele zsírral.
A sivatagi róka pici, hatalmas fülekkel, kis tömeghez nagy hőleadó felület.
Rendben, ez világos.
Viszont a nagy zsírtömeghez alacsony tesztoszterontermelés, ezáltal magasabb ösztrogénszint és kisebb izomtömeg szükséges, hogy minél kevesebb energiát emésszen fel, nem? Lehet, hogy a sivatagi róka kisebb, viszont nagyobb izomtömeggel és magasabb tesztoszteronszinttel kell rendelkeznie, mint egy sarki róka.
Akkor te sem vagy biztos a leírtakban?
Nagyon érdekel a téma, de nem tudom, hogy mik a helyes összefüggések.
"Akkor te sem vagy biztos a leírtakban?"
Rengeteg szempont befolyásolja a kérdésre a választ, részemről a fizikai került felsorolásra. Ez hiába biztos, önmagában kevés lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!