Egy tárgyra hogy "ragad rá" a radioaktív sugárzás maradandóan?
Figyelt kérdés
Például a csernobili robbanás után a mentesítő járműveket miért kellett kiselejtezni? Azt tudom, hogy sugároznak, de nem értem, hogy miért, ha lefertőtlenítették őket.2019. jún. 15. 22:44
1/3 anonim válasza:
Radioaktív por rakódik rájuk és a sugárzás akkora dózisban, amit azok a gépek kaptak, megmarad, nem lehet fertőtleníteni.
2/3 anonim válasza:
Sokféle módon lesz valami radioaktív. Bizonyos eseteket lehet mentesíteni, másokat nem, mert például nem tisztíthatók vagy reakcióba létek a sugárzó anyaggal. Más oldalról, kérdés az is, mennyibe kerül a mentesítés mondjuk a tárgy értékéhez képest.
3/3 anonim válasza:
Az alfa sugárzást egy papírlap is megállítja, a béta sugárzást egy alufólia vagy néhány méternyi levegő is jelentősen csökkenti, de ha a radioaktív atomok bekerülnek a szervezetedbe/sejtjeidbe akkor a kis távolság miatt ott jelentős kárt tudnak tenni. Ez ellen hatásos a "fertőtlenítés" ami valójában a port mossa le és köti meg, hogy ne szálljon a levegőben. Kb néhány napig-hétig hatásos, utána ismételni kell. Sajnos locsolással nem lehet mindent leszedni.
A másik lehetőség ami szerintem nem jellemző azokra a járművekre az az Induced radioactivity. Az acélnak túl sok energiát kell elnyelnie ahhoz, hogy instabil legyen. De nem vagyok atomfizikus szóval ...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!