Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Hogyan lehet hatákonyan,...

Hogyan lehet hatákonyan, maradandóan bizonyításokat tanulni?

Figyelt kérdés
Lesznek még a jövőben is matek szóbeli vizsgáim és eddig mindig olyan lassan haladtam, valahogy nem kapcsoltam össze a gyakorlattal az anyagot. Nektek mi volt a taktikátok?

2019. máj. 30. 13:26
 1/6 anonim ***** válasza:

Ha kevés az időd akkor magold be. Úgy se jó semmire kb.

Azt csináltam szigó előtt kijelöltem a tételt színes kihúzóval patternek szerint...és valami emlékezetes dolgot asszociáltam a mintázatokhoz.

Pl elsőfajú szakadás: rajzoltam egy KuKlux klán kúpsapkát, mint fajtisztaság jele :D

Vagy a komplex függvénytannál meg volt valami analitikus jellemző. Ott egy macska karikatúra és egy ánusz volt a jel :D na jó ez már beteg, de minél elcseszettebb annál előbb megjegyeztem.

Bizonyításoknál meg sormintaként valami mintázatot próbáltam megjegyezni a kihúzott filc segítségével.

Fontos hogy visszaidézni kell, és lerajzolni/írni a papírra.

Soha az életben nem fogod használni ha mondjuk nem elméleti matemarikus leszel... és ha nincs idő megérteni már, akkor ez nekem bevált. Beégettem a rövidtávú memóriába...

Aminek hasznát vettem mérnöki pályán, azok a tételek és a gyakorlat.

2019. máj. 30. 13:42
 2/6 anonim ***** válasza:
53%
Nekem az volt, hogy vizsgaidőszakban egy-egy ilyen tárgyból kb. annyiszor leírtam a bizonyításokat, hogy kb egy-két füzet megtelt vele. A végére már simán megy magadtól és meg is érted szépen.
2019. máj. 30. 13:44
 3/6 anonim ***** válasza:
82%
Én köt dolgot jegyeztem meg. A kulcsgondolata a bizonyításnak, ami magadtól nem jutna eszedbe. Ezt érdemes érteni is. Ezen felül tudtam hogy honnan, hova kell eljutni, esetleg valami jellemző középső állapotot. A maradék általában csak számolás, átalakítások, témakör specifikus szokásos lépések, amiket a vizsgán ki tudok találni felkészülés alatt. Ha meg véletlenül mégsem jön ki, akkor egyszerűen megmondom felelet közben, hogy itt egy lyuk a számolásban, ami nem akar kijönni, és általában segítenek.
2019. máj. 30. 14:03
 4/6 anonim ***** válasza:
Az igazán makacs bizonyításokat lemásoltam kézzel. Volt, amit többször is.
2019. máj. 30. 16:26
 5/6 anonim ***** válasza:

Azt hiszem, Ráth-Végh István (van, ki e nevet nem ismeri? egész életében a butaságot pellengérezte ki könyveiben) ismertette egyik könyvében az esetet, mikor is a tanfelügyelő ellátogatott az elemi iskolába a múlt század elején, és megdöbbenve tapasztalta, hogy egyetlen kérdésére sem tud válaszolni a legjobbnak mondott kislány sem az aznapra feladott anyaggal, a mohácsi vésszel kapcsolatban. A tanító erre a "te csak figyelj" gesztusával felemelte mutatóujját, s mint amikor az énektanár megadja a normál a hangot, azt mondta: midőn Lajos... A kislány meg csodálatos folyékonysággal kezdte: midőn Lajos király a mohácsi síkon seregei élén...

Hát ez jutott eszembe, ellenpólusaként a Baluba által írottaknak: "A kulcsgondolata a bizonyításnak, ami magadtól nem jutna eszedbe. Ezt érdemes érteni is. Ezen felül tudtam hogy honnan, hova kell eljutni, esetleg valami jellemző középső állapotot."

2019. máj. 31. 08:27
 6/6 anonim ***** válasza:
Én is a #4-eshez hasonlóan a bizonyításokat nem csak olvasgattam, hanem annyiszor vezettem le papíron az eredetire való odapillantgatásokkal, amíg végre puskázás nélkül is sikerült. Ez bizony csak harmadjára, negyedjére sikerült. Ha veszed a fáradtságot és egy kát nap múlva ötödjére meg hatodjára is levezeted (ez a bevésés) soha nem fogod elfelejteni.
2019. máj. 31. 15:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!