A biosztanárom szerint kisérletekkel bizonyították, hogy az állatok nem tudják, hogy egyszer meghalnak. Tulajdonképpen nem is az a kérdésem, hogy ez igaz-e vagy sem, hanem hogy miként képesek egy ilyesféle dolgot "bebizonyítani"?
Ne legyünk már ennyire korlátoltak! Beleszületik a "mi vilgunkba". Bruáf!
A kérdés jogos: valójában nem tudjuk, hogy az állatok szembesülnek-e a saját halálukkal. Régen bevett nézet volt, hogy nem, de ott vannak ellenéldának pl. az elefánt temetők, ahova öreg és beteg elefántok haláluk előtt nem sokkal elmennek, így nem a közösségben pusztulnak el. Elég nehéz időzíteni ezt anélkül, hogy tudnád, mikor halsz meg, persze nem is jelenti automatikusan azt, hogy szembesülsz a saját elmúlásoddal. Lehet, hogy nem tudják, miért mennek oda, és mi vár rájuk, csak hajtja őket valami.
Én úgy gondolom, vannak állatok, akik tudják, hogy meghalnak, de ez hitbeli kérdés, mert ilyen kísérletet még nem tudunk végezni (és biztos más lenne az eredmény egy egysejtűnél, mint egy csimpánznál, ezért nem is helyes kollektíven állatokról beszélni)
Mivel nincs verbális gondolkodásuk, csak azt tudják, amit tapasztalnak.
Így nincs jövőképük sem.
DE! Haláluk közeledtével pontosan tudják, hogy meg fognak halni és vagy elmennek meghalni, vagy megvárják a gazdit, hogy elköszönjenek. Az én első macskám az utóbbit tette, a másik meg egy héttel előtte elvonult a fürdőszobába.
Szerintem se lehetséges teljes bizonyosággal állást foglalni ebben a témában.Én a bálnákkal kapcsolatban hallottam,hogy a haláluk közeledtével valmiért a sarkvidékek felé veszik az irányt,de a macskás példa is nagyon jó:nekünk is több,rendkívül ragaszkodó idősebb macskánk tünt el egyik napról a másikra nyomtalanul.
Vajon ha egy ember elől születésétől kedzve eltitkolnák a halál fogalmát,ő vajon tudná,hogy egyszer vége lesz az életének...?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!