Elektrotechnika könyv az alapoktól-> áramkörig?
Sziasztok,
Tudnátok ajánlani olyan könyvet ami megtanít az alap elektrotechnikai dolgokra és a végén akár tudnék egy áramkört tervezni vagy értelmezni ?
Több könyv is szóba jöhet, hogy mivel érdemes kezdeni és később mit olvassak el.
Föltételezem, hogy még fiatal vagy. Ha jól emlékszem, az elektrotechnika alapjait általános iskolában tanítják.
De ajánlok egy alapszintű könyvet:
Janusz Wojciechowski ( ejtsd: Vojcsehovszki ) Ismerkedés az elektronikával
Műszaki Könyvkiadó 1973
- - - -
Megjegyzés: Sok helyen ősi germánium tranzisztorokról ír, ami már beszerezhetetlen. Ha odáig jutsz, majd adok tanácsot, hogy mivel lehet helyettesíteni.
Szia!
Köszi szépen a választ! :) Igazából 23 vagyok. Informatikában vagyok "elég" jártas, de az elektronika eléggé kötődik hozzá vagy lehet benne jó dolgokat csinálni, szóval gondoltam nem ártana mókolni azon a területen is. Megnéztem a könyvet nagyon jó nak tűnik így ránézésre elkezdeni. Valszeg neki állok meg tényleg csinálok pár példát élesbe is szerencsére vannak itthon alkatrészek hozzá. Elküldheted a folytatásokat is szívesen várom! :)
Aha! Szép lassan kezdem érteni. Ki akarod tölteni a zseblámpa, és az arduino közötti hézagot.
Ajánlott könyvek:
S. Wirsum Gyakorlati Elektronika - Műszaki Könyvkiadó 1976
D.L. Heiserman Amatőr kapcsolások integrált áramkörökkel Műszaki Könyvkiadó 1985
Van Kris Jamsának egy ide vágó könyve, de sajnos csak a piros borítójára emlékszem, a címére nem.
Weboldalak:
Videók:
Adós vagyok még a Wojciechowski könyvekben előforduló ős tranzisztorok helyettesítésével.
Az ASY... típusok helyett BC177 .. BC179, BC212 ... BC214, BC327 stb., az AD... helyett BC160, BD136, BD170, BD240 stb. jöhet szóba.
Vagy:
Vagy japán szabvány szerinti, távol-keleti típusok pl. 2SA1015, 2SA1024, 2SA1266. A lábkiosztásuk más, és a burkolatukon egy betű, és néhány szám szerepel. A 2S-t gondolatban kell hozzátenni a típus jeléhez.
Ezek padláson, és egyéb félreeső helyen tanyáznak, kiszuperált monitorokban, számítógépekben rejtőznek.
A japán szabvány betűjelei: A - rádiófrekvenciás P-típus, B - hangfrekvenciás p-típus, C - rádiófrekvenciás N-típus, D - hangfrekvenciás N-típus.
Még valami. A régi könyvekben vannak olyan megoldások is, melyek érintésvédelmi szempontból kifogásolhatóak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!