Miért hűl le a jég, ha megsózzák?
Mi a pontos oka? A kémia potenciálhoz vagy az entalpia változáshoz van köze?
Miért indul olvasásnak a jég, ha megsózzák és miért hűl le?

Ha tiszta vízben valamit feloldunk, /sót, cukrot, savat, lúgot/ az oldat fagyáspontja csökken, forráspontja emelkedik a tiszta vízhez képest.
Ha a tiszta víz jég formájában van jelen a keveredés akkor is lejátszódik.
Jégből, és sóból sóoldat képződik, az olvadási hőt az oldat a környezetéből vonja el.

#2 "forráspontja emelkedik a tiszta vízhez képest."
Én eddig úgy tudtam ha pl tiszta vizet melegítünk tiszta edényben mondjuk mikróban akkor akár 120 C -os is lehet anélkül hogy felforrna.
Na most ha ilyenkor beleteszünk valamit (pl: sót, cukrot, kv-t stb...jó hosszú kanállal messziről) akkor robbanásszerűen képződik gőz.
De így látszólag meg pont fordítva működik mint amit leírtál.
Vagy én értem élre és vannak anyagok amelyek csökkentik és vannak amelyek növelik a forráspontot? Tehát kémiai minőségtől is függ merre tér el? És nem elég ha csak a víztől eltérő (sózás) az anyag?

Minden oldódó anyag csökkenti a fagyáspontot, és növeli a forráspontot a rá jellemző mértékben. Ez a változás azonos irányú, de különböző nagyságú az anyagi minőségtől, és koncentrációtól függően. ( Úgy emlékszem a víz-alkohol elegy forráspontja körül van egy kis anomália. )
Ami téged zavar EagleHUN, az egy másik jelenség, túlhűlés, túlhevülés, túltelítődés. Mikor minden feltétel adott a fázis átalakulásra, de mégsem akar megindulni. A molekulák egymásra mutogatnak:
-Kezdd te!
-Nem, inkább te!
Míg valaki meg nem rázza a lombikot.
Egy kis adalék a forrkő:
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!