Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért hűl le a jég, ha megsózzák?

Miért hűl le a jég, ha megsózzák?

Figyelt kérdés

Mi a pontos oka? A kémia potenciálhoz vagy az entalpia változáshoz van köze?

Miért indul olvasásnak a jég, ha megsózzák és miért hűl le?


2019. máj. 14. 18:35
 1/4 anonim ***** válasza:
Nem tudja azt ember fia, mitől nő az entrópia.
2019. máj. 14. 20:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Ha tiszta vízben valamit feloldunk, /sót, cukrot, savat, lúgot/ az oldat fagyáspontja csökken, forráspontja emelkedik a tiszta vízhez képest.

Ha a tiszta víz jég formájában van jelen a keveredés akkor is lejátszódik.

Jégből, és sóból sóoldat képződik, az olvadási hőt az oldat a környezetéből vonja el.

2019. máj. 14. 22:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 EagleHUN ***** válasza:

#2 "forráspontja emelkedik a tiszta vízhez képest."


Én eddig úgy tudtam ha pl tiszta vizet melegítünk tiszta edényben mondjuk mikróban akkor akár 120 C -os is lehet anélkül hogy felforrna.

Na most ha ilyenkor beleteszünk valamit (pl: sót, cukrot, kv-t stb...jó hosszú kanállal messziről) akkor robbanásszerűen képződik gőz.

De így látszólag meg pont fordítva működik mint amit leírtál.


Vagy én értem élre és vannak anyagok amelyek csökkentik és vannak amelyek növelik a forráspontot? Tehát kémiai minőségtől is függ merre tér el? És nem elég ha csak a víztől eltérő (sózás) az anyag?

2019. máj. 25. 11:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

Minden oldódó anyag csökkenti a fagyáspontot, és növeli a forráspontot a rá jellemző mértékben. Ez a változás azonos irányú, de különböző nagyságú az anyagi minőségtől, és koncentrációtól függően. ( Úgy emlékszem a víz-alkohol elegy forráspontja körül van egy kis anomália. )

Ami téged zavar EagleHUN, az egy másik jelenség, túlhűlés, túlhevülés, túltelítődés. Mikor minden feltétel adott a fázis átalakulásra, de mégsem akar megindulni. A molekulák egymásra mutogatnak:

-Kezdd te!

-Nem, inkább te!

Míg valaki meg nem rázza a lombikot.

Egy kis adalék a forrkő:

[link]

2019. máj. 25. 17:26
Hasznos számodra ez a válasz?

További kérdések:




Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!