Mit jelent a péfeles szó? És honnan származik?
A google látványosan sok olyan találatot dob, aminek a megoldóképletekhez van köze, de semmi konkrétat nem találok. Én még sosem hallottam ezt a szót, pedig tanultam matekot, és az értelmező szótárban sem találtam meg.
Egyébként Krúbi PestiEst számában hallottam előszőr, itt is van szó megoldóképletről. Az ő kreálmánya lenne a szó? De akkor miért ad a google hasonló találatokat?
Jaaaaaaaaj, az közben leesett, hogy p/2 -t jelenthet.
De az még mindig nincs meg, hogy pontosan mi köze van ennek a másodfokú megoldóképlethez.
Én arra tippelek, hogy a másodfokú egyenletet lehet osztani tetszőleges konstanssal, így elég azt a speciális esetet vizsgálni, hogy a főegyüttható 1:
a*x^2 + b*x + c = 0
osztva a-val:
x^2 + b/a*x + c/a = 0,
és a b/a-t szokás p-vel a c/a-t q-val jelölni:
x^2 + p*x + q = 0.
Ennek a megoldása pedig úgy indul, hogy
(x + p/2)^2 – (p/2)^2 + q = 0,
ahol megjelenik a p/2 (és ott is marad:
x12 = –p/2 ± gyök((p/2)^2 – q),
ami a „péfeles megoldóképlet”. De semmi extra, mint a mellékelt ábra mutatja. Én is most látom először így hívva.)
Köszi a válaszokat!
Logikusnak hangzik, amit írtatok, azt gondolom, hogy minden szempontból megfejtettétek a problémámat! :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!