Valaki el tudja magyarázni, hogy az elektromos térerősségnek miért nem csak a töltések a forrásai? Hanem a polarizáció is. De miért? NEm igazán tudom mi az a polarizáció
Pontosan ugyanugy, analógia alapján. Csak nem monopól hanem dipól tered van.
Kb.
;D
Van dielektrikum, ami eleve dipólusos.
No meg hát a tér az dipólust csinál a semleges apróságból is.
> „Persze hogy megváltoztatja az elektromos teret a töltés szétválás (máshol vannak a töltések -- más a tér) de miért lenne forrása neki?”
Nem fizikai értelemben forrása, csak amikor bevezetjük a polarizációt a 12:03-as válasz mórickás gondolatmenete alapján, és beírjuk a térerősségre vonatkozó egyenletekbe, akkor az matematikailag forrásként viselkedik.
Egyrészt olvasd el a 12:03-as hozzászólásomat, másrészt a jelenségeket ne keverjük a mennyiségekkel. A töltésszétválás/polarizáció jelensége létezik ebben a formalizmusban is,
ahol nincs bevezetve a polarizáció P mennyisége, és ahol minden töltést ugyanúgy kezelünk; meg ebben a formalizmusban is,
ahol bevezetünk kötött töltéseket (és azzal együtt polarizációt) is.
És akkor erre a kérdésre is lehet explicit választ adni:
> „Felírnád konkrétan, hogy mi az a képlet, ami azt fejezi ki, hogy az elektromos térerősségnek a töltések és a polarizáció a forrása?”
A mikroszkopikus leírásban
div(E) = ρ/ε0,
az E-re vonatkozó egyenletben a forrásoldalon csak a töltés jelenik meg.
De a makroszkopikusan a Gauss-egyenlet így néz ki:
div(D) = ρ_sz.
A D = ε0*E + P definíciót helyettesítve és (az összehasonlíthatóság végett) div(E)-re rendezve
ε0*div(E) + div(P) = ρ_sz,
div(E) = ρ_sz/ε0 – div(P)/ε0,
ahol a forrásoldalon megjelent a P.
Annyit akartam mondani, hogy ez nem azért van, mert több különböző fizika van, hanem azért, mert nekünk bizonyos esetekben kényelmesebb kicsit más megközelítést használni.
(És akkor most újra leírtam a 12:03-as hozzászólást kevésbé mórickásan, cserébe minden bizonnyal teljesen haszontalan módon…)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!