Szerintetek a földi élet, majd azon belül az ember kialakulása véletlenszerű volt?
Ha véletlenszerű lenne, akkor mindennemű mostani fizikai, kémiai, stb... dolgokkal ellent mondana.
Jelenleg semmi nem történik véletlenul.
Pl. Véletlenül nem kezd el a másik irányba fújni a szél ok nélkül, stb...
Persze ez csak a mi kis világunkban van így. Szóval ezen párhuzam csak akkor lenne 100% helytálló, ha az ember létrejöttet ebben a fizikai valóban értelmezzük.
Ami a bibi, hogy nem tudjuk hol kéne értelmezni.
Az oké hogy a fizika és kémiai törvényeknek megfelelően történtek a dolgok. Én a véletlen alatt inkább azt értem hogy mondjuk egy becsapódás vagy gamma kitörés nem törölte el a kezdődő életet, illetve véletlenszerű becsapódások hozzájárultak hogy végül mi legyünk itt és mondjuk ne a dinoszauruszok. Szóval szerintem igen a "véletlen" külső behatásoknak eseményeknek jelentős szerepe volt hogy itt vagyunk/lehetünk egy darabig, és jó eséllyel pont ilyen véletlen fog eltörölni is minket innen.
És egy másik dolog/gondolatmenet a véletlenről. Vannak quantum események amelyek valóban "véletlenszerűen" történnek. Pl quantum fluktuáció, vagy a "Schrodinger macskája" kísérletként sok ember által megismert bizonytalanság. (Heizenberg féle határozatlansági elv a hivtalos neve.)
Ezek ugyan mikro világban értelmezendőek viszont jelentősen befolyásolják a makro világ eseményeit. Azaz az események bekövetkezte mögött valóban felfedezhető egyféle véletlen behatás. Pl 2 molekula találkozott -e, elég meleg volt -e hogy reagáljanak, ha reagáltak akkor melyik végtermék keletkezett a sok lehetséges közül. És mondjuk létrejött-e az első önmagát sokszorozni képes molekula vagy sem. (Ilyen a prion is.)
Pl. a Holdnak elég komoly szerepe volt (és van is).
A Holdhoz hasonló pedig igen ritka a világban.
Tehát igen: mondhatjuk véletlenszerűnek.
Más kérdés, hogy ha nem itt, akkor máshol létezik-e ilyen felállás a világban.
A földi élet kialakulàsa véletlen volt.
Az ember kialakulàsa félig, az evolúció ugyanis nem egészen a véletlenek folyamata.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!