Aromás aminosavak biológiai jelentősége?
Hogy egy zh-ban mit miért kérdeznek, azt nem lehet pusztán a józan ésszel kitalálni, sokszor csak azert van benn egy kérdés, mert a tanár kívancsi arra, ki volt ott az ő kivaló előadásán, mert a könyvben pont nincs meg a válasz.
Ha tovább akarnék kukacoskodni ( mint ahogy akarok is!), akkor feltehetném azt a kérdést mi a jelentősége bárminek is a termeszetben?
Mi a jelentősége a bazaltnak a geológiában, pl.?
Persze sejthető, hogy talán humán nézőpontból tettek fel a kérdést. Az ember és egyéb emlősök nézőpontjából az lehet az aromas gyűrűt tartalmazó aminosavak jelentősége, hogy mi nem tudunk ilyeneket szintetizalni, így ezek esszencialis aminosavak, olyanok, mint a vitaminok. Pedig nekünk is vannak olyan molekuláink, amikben aromás gyűrű van, de még mennyire(!), mi tehát az aromás aminosavakból szerezzük be őket. Szerintem talán ezért kérdezhetik... fsz tudja.
Én másodéves vagyok a pécsi TTK-n, nálunk ez egy állandó kérdés biokémiából.
De mi is csak három sort tanultunk válasznak, és max pontot adtak rá. Remélem, segít valamit, ha leírom ide:
A három gyűrűs vagy aromás aminosavat (tirozin, triptofán, fenilalanin) a spektrofotometriában használják. A többi aminosavval ellentétben ők ugyanis nem 260, hanem 280 nm-en nyelik el a legtöbb fényt (ez az abszorpciós maximumuk). Általuk mérhető az adott fehérjeoldat koncentrációja.
Mi ennyit tanultunk róluk, továbbá az oktatónk nagyon elvárta, hogy mindenhova rajzoljunk. Ehhez is van ábra:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!