Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Nektek mi az első emléketek?...

Nektek mi az első emléketek? A Tudomány álláspontja tényleg az, hogy 4 éves korunk előttről nem lehetnek emlékeink?

Figyelt kérdés

Több helyen is olvastam ilyesmit...

Én viszont 98-as születésű vagyok, s emlékszem dolgokra az első óvodámból, ahova csak néhány hónapig jártam.

Pl. a tengerimalacokra... Pedig a szüleim nem is tudják, hogy ott tartottak kettőt is, legalábbis ma nem emlékeznek. Szóval nem tőlük hallottam csak... Illetve elég részletes emlék.

De több dologra is emlékszem onnan.

Valamint emlékszem arra is amikor a 911-et mondták rádióban, pedig az 2001-ben történt.

Hofi Géza halálára is emlékszem, igaz akkor már valóban közel jártam a 4-hez.

A legelső emlékem pedig nagyon homályos és nehéz belőni, hogy mikor is történhetett, de valószínüleg még 3 sem voltam.

Nektek mikoriak az első emlékeitek?

Ugye vallójában nem ez a tudományos álláspont?

2019. márc. 3. 17:30
1 2 3
 11/29 anonim ***** válasza:

A hippocampus egy nagyon konzervált ősi szerkezet. Ami azt jelenti, hogy még egerekben is jól vizsgálható... ráadásul ott le tudsz szúrni elektródákat, vagy grin lencsét/kortex leszívás utáni üveghenget, így szkennelhető a hippokampusz. Beműthetsz egy prizmás mini mikroszkópot az egér fejébe, amivel szabadon tud mozogni. Illetve berakhatod egy 7 Teslás fMRIbe vagy nagy felbontású CT-be. Anatómiát csinálhatsz az agyszeletekből, figyelheted a neurális migrációt... vizsgálhatod knock-out egereken mi történik ha kikapcsolsz géneket... illetve ezek az eredmények felhasználhatóak főemlős kísérletben is, mivel ismétlem a hippocampus ősi szerkezet.

Ezek a fejlődési folyamatok emberben is nagyon hasonlóan működhetnek, főleg főemlősnél... ahol részletesen napról napra, hétről hétre végigkövethető sejt és anatómiai szinten, hogy az új neuronok és pályák hogyan integrálódnak és az immunrendszer szépen eltakarítja a régieket. Evolúciós szempontból fontosabb volt egy fejlett és érett kifejlett memóriarendszer, mint pár babakori emlék.

2019. márc. 4. 20:25
 12/29 anonim ***** válasza:
Egyszer még a bölcsődében ért egy baleset. Szépen "tolatva" beleseggeltem egy lavórnyi forró vízbe, amit a folyosón hagyott valaki. Határozottan emlékszem a folyosót borító fekete fehér járólapokra, határozottan emlékszem a mentőautó szirénájára. Érdekes módon a fájdalomra egyáltalán nem, bár más körülményekre sem. Bölcsőde, tehát nem voltam még 4 éves.
2019. márc. 7. 12:56
 13/29 A kérdező kommentje:

Értem, hogy tudományosan alátámasztható, de mégis honnan lehet eldönteni akkor egy emlékről, hogy "kamu" e? Ennyi erővel bármelyik lehet az, későbbről is, nem? Mert nekem a későbbi emlékeim sem meggyőzőbbek, pontosabbak. Sőt 5-7 éves korom között nagyon kevés emlékem van. 3 évesen viszont szájba vágtam véletlenül egy kislányt egy fa kacsával kiscsoportban... Ezt nem tudja senki. Nem lett elmondva senkinek. Sem ovónőnek sem szülőnek. Erre mi alapján lehet azt mondani, hogy nem valódi emlék?

Valamint én már nagyon korán 3.5 évesen mentem elsőnek moziba, erre is tisztán emlékszem, de nem csak az élményre, hanem onnantól kezdve hogy mentem le anyával az óvoda lépcsőjén az egész útra.

Nagyon részletesen.

Pedig anyám már arra sem emlékszik, hogy mit néztünk, mivel 2 testvérem is van, keveri az első mozis élményeinket.

2019. márc. 7. 13:23
 14/29 anonim ***** válasza:

Nem lehet eldönteni :)

Egyébként nem kizárt hogy valami emléknyom megmarad. Csak a többit az agy egészíti ki.

2019. márc. 7. 16:34
 15/29 anonim válasza:
Nekem általában az illatok hozzák vissza a legtöbb emlékemet. Például pár hónapja történt, hogy a nagymamám egyik parfümjét szagolgatva beugrott, hogy ilyen "illatúízű" volt egy bizonyos lázcsillapító szirup, amit 2-3 éves koromban szokott velem itatni anyukám. Ezt ő később meg is erősítette. Ekkor volt még olyan mániám is, hogy anyunak volt egy piros köves gyűrűje, és én csak úgy tudtam elaludni, miközben azt fogtam, csavargattam az ujján. Ezt később sokat emlegették, de úgymond magamtól is emlékszek erre, sőt még a gyűrű tapintására is. A mondókákból, amikkel pici koromban szórakoztattak, pár sort még vissza tudok idézni, pedig ez tényleg 1-2 éves koromra tehető vissza. A kreált emlékek pedig onnan fakadhatnak, hogy miközben a kiskori fotóimat nézegetem, mindig megpróbálok visszaemlékezni, mit is csinálhattam/gondolhattam/érezhettem a képen. Jó kis időtöltés. Ilyenkor tisztában is vagyok vele, hogy lényegében sosem volt emlékeket kreálok magamnak XD
2019. márc. 8. 22:53
 16/29 anonim ***** válasza:

2 és fél évesen az estéről, amikor a nagyapám meghalt.

A rohangálásra, az ijedtségre, a lámpára az ágy mellett, és a szagokra, az ágyneműre.

2019. márc. 14. 03:05
 17/29 anonim válasza:
Érdekes téma, kB 2,5 éves lehettem mikor ültünk a buszon és fura érzés fogott el ..valamiért mai napig emlékszem erre a furra érzésre ...Azóta szinte mindenre emlékszem...Előtte meg semmire
2023. máj. 28. 20:15
 18/29 anonim ***** válasza:
Leestem a teraszról, olyan másfél méterről, anyám emlékei szerint olyan 2-3 éves lehettem. DE emlékszem a mélységre. Arra viszont nagyon jól emlékszem, amikor anyuék jöttek, én pedig a begyűjtött katicabogarakkal szaladtam eléjük, de elestem és a befőttesüveg elvágta a kezemet. A többi zűrzavar, annyi biztos, hogy rohantak velem a mentősökhöz. Vidéken hol lett volna telefon? Egyáltalán, ebben az országban csak vezetőknél volt. Egészen 2000-ig!
2023. máj. 28. 23:52
 19/29 anonim ***** válasza:

18.

Volt telefon, ha nem is elég. A lakótelepi házakban minden lépcsőházban volt néhány. Mert voltak, akik hamarabb kaptak, orvosok, tanárok, és nem bánták, ha a szomszédok bekopogtak, hogy telefonálni szeretnének.

A faluban meg mindenki tudta, hogy baj, vagy sürgős szükség esetén melyik házba kell szaladni. Mondjuk mentőt hívni.

Lehetett a tanácsházán dolgozóhoz is szaladni, aki a munkahelyről hívta a mentőket.

Kisebb sérüléssel meg bevitt az az egy-két ember, akinek kocsija volt.

Segítettünk egymáson, olyan világ volt.

2023. máj. 29. 00:18
 20/29 anonim ***** válasza:
2000-től valóban forradalmi lépés volt a mobilok megjelenése! Akinek soha nem volt telefonja, azok mind hozzájutottak. Emlékszem apám hozta az elsőt, használtan vette és kártyás volt. Nokia.
2023. máj. 29. 00:26
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!