Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Miért állítják azt a tudósok,...

Miért állítják azt a tudósok, hogy a világ materiális? Mi a bizonyíték?

Figyelt kérdés
azért érdeklődöm, mert ha jól tudom, mindenki egy szubjektív képet képez le a világról, tehát nem is biztos, hogy van matéria, vagyis külső világ.
2010. júl. 1. 17:26
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
86%
És te miért hiszed (állítod?) az ellenkezőjét? Mi a bizonyíték?
2010. júl. 1. 17:35
 2/22 anonim ***** válasza:
91%

" tehát nem is biztos, hogy van matéria, vagyis külső világ..."

bár ezen a vitán a filozófusvilág már régen túl van, de azért ajánlok egy egyszerű tesztet:

nekifutásból, mezitláb rúgj bele az asztal lábába - ez mindjárt eldönti a kérdést :)

2010. júl. 1. 18:00
 3/22 anonim ***** válasza:
83%

Ja, volt egy narkós őrült, valami Ludmilla is, aki szerint nincs valóság. Szarba fulladt a blogja hálistennek.

Az egy dolog, hogy mit képez le az egyes szubjektum. Az lófa.szt se számít. Maradva az előző példánál, nagy vidáman szökdelsz, és nem veszed észre (nem képezed le) az asztalt. Csatt. Kb. ennyi. Az objektíve akkor is ott van.

2010. júl. 1. 18:05
 4/22 anonim ***** válasza:
74%
Ti nem léteztek. Egyikőtök sem. Csak én létrezem és benneteket csak álmodom, ahogy ülök egy ágon, egy szép hosszú ágon, föl-le...
2010. júl. 1. 18:15
 5/22 anonim ***** válasza:
43%
Mi mind csak Chuck Norris gondolataiban létezünk. Létezni, nagy "L"-vel, csak Ő létezik...
2010. júl. 1. 18:17
 6/22 A kérdező kommentje:

köszönöm az eddigi válaszokat, de akkor álmomban hol van az amibe belerúgok, pedig fáj...amikor felébredek, még akkor is, csupán sérülés nincsen a kelés után, de nem az álomban, ugyanis ott van a "seb". Vagy hallucináció közben.

érzelmi állapotokkal ugyanez...

és mély alváskor pedig még azt sem tudjuk, hogy létezünk...

ezek miért vannak?

ui.: egyébként nem kell félre érteni, nem azt állítom, hogy amit érzékelünk nincs is, inkább azt, hogy nem matéria...az előző mondatomból kiindulva mentálisnak tűnik, tehát az általunk anyagnak vélt dolog gondolati termék.

köszi előre is a további válaszokat.

2010. júl. 1. 19:12
 7/22 anonim ***** válasza:
93%
talán mert fáj a lábad és utána álmodod azt hogy belerugsz valamibe
2010. júl. 1. 19:29
 8/22 A kérdező kommentje:

19:29

ha így lenne, akkor nem írtam volna le az előzőeket, rendelkezem annyi intelligenciával, hogy el tudjam dönteni. :)

köszönöm az ötleted egyébként, rendes tőled, hogy próbáltál szólni, de nem erről van szó. :)

üdv

2010. júl. 1. 19:33
 9/22 anonim ***** válasza:
91%

Nekem az ágyam mellett van egy éjjeliszekrény, abba néha belerúgok álmomban, szal nekem van oka a fájásnak xD

Amúgy maga ez a párbeszéd nem győz meg arról, hogy "valódi minden"? Vagy ezekben a beírásokban is csak a saját gondolataid kivetülését éled meg? Egyáltalán honnan vannak ilyen gondolataid?

2010. júl. 1. 19:41
 10/22 A kérdező kommentje:

előzőnek. :P

nem nem, félre érted, nem azt mondom, hogy ezek az én gondolataim kivetülései(tehát minden ami van a gondolatom csak, mert akkor csak én lennék, de tudom, hogy más is van), inkább azt, hogy materiális világ ugyanúgy gondolati termék, mint mondjuk az álom, vagy hallucináció, tehát nem az agyból jönnek, de azt használják. Kiskoromban is gondolkodtam sokszor, hogy hogyan működhet a testem amikor alszom, meg a testi funkcióim hogyan működhetnek, amikor én nem irányítom őket, mert számomra eléggé abszurdum, hogy az agyam önműködő legyen. Semmi sem megy magától. Úgy gondolom, hogy valami van minden mögött, mármint a világ mögött, ami irányít, ami az alapot adja. remélem értitek mire gondolok. Úgy hiszem az ébrenlét alatt valami irányítja az effajta dolgainkat(világot, illetve ahogyan megéljük), mi pedig a sima gondolatainkat(ami a személyiségünk tulajdonképp), és álomkor meg hallunál, csak mi irányítunk úgymond, tehát nincs meg az a mögöttes behatás, amiről előbb írtam. Mintha ez a mögöttes dolog rávetítené az elméinkre a világtudatot, mintsem, hogy egy külső világot érzékelnénk.

Megjegyzés..

Minden olyan amilyennek gondoljuk, amilyennek megéljük, ezért is szubjektív minden, illetve ha valamire nem gondolunk az számunkra nincs is...és azért létezik a világ, mert ez a mögöttes dolog meggondolja...a Chuck Norrisos példa közel jár ahhoz, amire gondolok, hiába poén jellegű volt.

köszi a választ, s várom a többit.

üdv

2010. júl. 1. 19:56
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!