Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Lehetséges, hogy Napunk egy...

Lehetséges, hogy Napunk egy kettős csillag egyik tagja, ha igen, akkor más lesz a sorsa?

Figyelt kérdés
Ha igaz lenne, akkor már be lehetett volna bizonyítani,nem? De mi van akkor,ha mégis van egy társa, csak mi ezt nem tudtuk bebizonyítani?
2010. júl. 1. 15:13
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Hű. Érdekes ötlet. Tök jó filmet össze lehetne hozni belőle. A 2012-es katasztrófafilm mániát próbáld meg meglovagolni, és add el az ötletet :D
2010. júl. 1. 17:25
 12/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat. Maci válaszára különösen számítottam, hiszen a természettudományos témakörben mindig megcsillantatja tudását. :)

Én azt mondom mégis,hogyha egy kettős rendszer tagja lenne, akkor már fel kellett volna fedeznünk a Nap párját, akár a Hubble segítségével, de ez csak egy feltevés marad. Mindenesetre nagyon bizarr lenne, ha kiderülne. Igazán érdekelnek az ilyen dolgok.

2010. júl. 1. 19:24
 13/22 A kérdező kommentje:
A Nemesis-elmélet szerintem viszont csak fikció. Bár még most sem tudják pontosan, hogy például az Uránusz miért fekszik szinte a pálya síkjában, több,mint 90 fokos tengelyferdeséggel, vagy a Triton miért forog ellentétesen a Neptunusszal és egyéb érdekességek.
2010. júl. 1. 19:31
 14/22 A kérdező kommentje:
Az előzőből még azt kihagytam,hogy ezt a kaotikusságot lehetne magyarázni egy idegen bolygóval,ami eltérítette az eredeti helyükről az égitesteket.
2010. júl. 1. 19:35
 15/22 anonim ***** válasza:

szia!

elnézést kérek, senkit nem akarok megbántani, de nem olyan biztos, hogy pl. aki a hubble-t hivatalosan figyeli, az le fogja adni a drótot, ha bármi is történne. vagyis a köznép lenne az utolsó, akinek szólva lenne.

egyébként nagyon érdekes ez az elmélet, ezzel a másik csillaggal, barna törpével, sokat gondolkodtam rajta én is.

még egyszer bocsi, tényleg nem akadékoskodni akartam.

üdv

25/F

2010. júl. 1. 20:25
 16/22 A kérdező kommentje:
Szia, kedves utolsó. Lehet igazság abban,amit mondasz, nagyon sok mindent elhallgatnak előlünk a kormányok sajnos, ha hirtelen közeledne mondjuk egy üstökös a Föld felé, mi lennénk az utolsók, akik tudomást szereznénk az eseményről.Szomorú,de így van.
2010. júl. 1. 20:45
 17/22 anonim ***** válasza:

"Én azt mondom mégis,hogyha egy kettős rendszer tagja lenne, akkor már fel kellett volna fedeznünk a Nap párját, akár a Hubble segítségével, de ez csak egy feltevés marad."

a Hubble csak azt látja, aminek fénye van, vagy amit valami megvilágít. a barna törpét azért így hívják, mert gyakorlatilag nincs vagy csak allig van saját fénye. biztosan jó messze van, különben a gravitációs hatását éreznénk, azaz a nap nem fogja neked megvilágítani.

a másik probléma a méret. a Hubble felbontása Plútó távolságon (5900m km) 1072 km. (ekkora egy képpontja, a Plútó kb. 2 képpont)

egy barna törpe kb. Jupiter méretű (átmérő kb. 138e km)

ha 0,08 fényévnyire lenne, akkor látszana kb. 1 képpontnak. viszont ilyen távolságról éreznénk a gravitációját, főleg, hogy legjobb esetben is (körpálya, egyébként kevesebb) így kb. 360134 év lenne a keringési ideje.

a Hubble egy nagyon jó kis szerkezet, csak erre nem alkalmas.

2010. júl. 2. 09:21
 18/22 BlackSword ***** válasza:
Tényleg ne haragudj kérdező, de ez butaság... Ha lenne ilyesmi annak lenne bizonyítéka is... Mindenki által tapasztalható, és látható bizonyítéka... Egy csillagról beszélünk, nem egy titkos katonai támaszpontról, amit el lehet rejteni Arizónában a sivatagban, vagy Alaszkában, esetleg Szibériában vagy Kínában... Egy csillagot elég nehezen lehetne elrejteni... Ráadásul semmi értelme nem lenne annak, hogy esetlegesen egy a Földdel ütköző pályán mozgó üstökösről tudomást szerezzünk... Azzal csak a pánikot keltenénk, és ugye az tudjuk, hogy mihez vezetne... Ha elkerülhető az ütközés akkor minek stresszeljük a népet, ha meg nem, akkor meg úgy is mindenki meg fog halni, tehát megint csak fölösleges stresszelni a népet...
2010. júl. 2. 11:08
 19/22 A kérdező kommentje:

ma 09:21

Itt mégis páran fejtegették azt, hogy lehetséges. A barna törpék nem valódi csillagok, gravitációs erejük is töredéke a Napnak, ezért is nehezebb felfedezni. Viszont nehezebb elképzelni,hogy egy ilyen égitest hatással legyen a Napra nagy távolságól.

2010. júl. 2. 13:47
 20/22 anonim ***** válasza:

Összefoglalva, olyan égitest ami jelentős hatással lehetne a Napra, teljesen valószínűtlen a közelünkben. Olyan nagyméretű égitest vagy bármi, ami valaha meglátogatta a Naprendszer környékét, nem zárható ki, de ha valami szigorúan a Naprendszerhez tartozna (értsd: pl a Nap körül keringene, illetve periodicitással visszatérő hatása lehetne), eléggé kicsi az esélye, hogy észrevétlen maradhatott volna. Bolygó méretű (tömegű) objektum pedig teljességgel hatástalan lenne, bármit is tenne a Nappal (Ne felejtsük el, hogy az egész naprendszer 99,8 % részét teszi ki a Nap maga). Amit elképzelhetőnek tartok, az az hogy pl. egy kisméretű fekete lyuk, egy másik, Nap méret közeli, vagy akár nagyobb, csillag elhalad, elhaladt valaha a Naprendszer közelében, De mint mondtam ezeket is csak mint egyszeri, illetve semmiképp nem visszatérő eseményként tudom elfogadni.

maci

2010. júl. 2. 14:22
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!