Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha az ellenállás nő az áramerő...

Ha az ellenállás nő az áramerősség csökken?

Figyelt kérdés
2019. jan. 16. 08:56
1 2 3
 21/23 Bubuka508 ***** válasza:
És igen, párhuzamos kapcsolásnál minél több ellenállás van összekapcsolva, az eredő ellenállás annál kisebb, ha meg sorosan vannak az ellenállatok kapcsolva, akkor az eredő ellenállás nő.
2019. jan. 16. 14:28
 22/23 anonim ***** válasza:

"Én nem ontom a haragom. Ti ontottátok rám, hogy egy oldalon, aminek a neve gyakorikerdesek.hu, nem lehetett két kérdést feltenni anélkül, hogy nem szólna be, minden 2. válaszoló.

Ezután jó, hogy én is ideges leszek, tudniillik, ha valaki egy kérdéshez nem segítő szándékkal áll, akkor minek is szól hozzá?"

Kikérem magamnak, bennem maximálisan csak a segítő szándék dolgozott! :)

De komolyan. Feltettél egy kérdést, kaptál egy választ, majd kijelentetted, hogy, idézlek:

"önmagában az, hogy az eredő ellenállás reciproka megegyezik az egyes ellenállások reciprokával sokat nem mond"

Ha ez a mondat nem mond sokat, vagyis nem értelmezhető kellő mértékben számodra, akkor feltételeztem, hogy vagy valamely kifejezés értelmével nem vagy tisztában, vagy az egyes kifejezések egymáshoz kapcsolódásának módját nem érted. Ha mindkettőt értenéd, akkor értenéd az egész mondatot, így nem írnál olyat, hogy "sokat nem mond", ez eddig gondolom világos és logikus.

Nos, mivel könnyebb egy mondat elemeit (szavait) önmagukban értelmezni, mint a belőlük felépülő mondat teljes értelmét befogadni, ezért elsőként azt próbáltam kideríteni, hogy a kettő közül melyik az, amelyik okozza nálad a meg nem értést az idézett mondattal kapcsolatban. Szólj kérlek, ha valahol elvesztenéd a fonalat.

Mivel kijelentetted, hogy erről tanultok, így feltételeztem, hogy az ellenállás fogalmával tisztában vagy már, hiszen miért is akarnál műveleteket végezni egy olyan dologgal, amiről azt sem tudod, micsoda, nem igaz? Tök blődség lenne, én sem kezdek el kratylinokat összeadogatni, mivel halvány lila gőzöm sincs, hogy mik azok a kratylinok.

Végeredményül ebből pedig már adta magát, hogy ha a mondat egyes szavainak értelmével nem vagy tisztában, akkor vagy a reciprok, vagy az összeadás okozhatja a problémát, ezért kérdeztem rá ezekre. Hiszen ezen három dolgon (ellenállás, összeadás, reciprok) kívül mást kifejezést igazából nem is tartalmaz az idézett mondat mondat, csak töltelékszavakat. A további segítségnyújtás helyes módjához volt szükségem erre az apró információmorzsácskára, mert ha mindkettőnek a működésével tisztában vagy, akkor az összes szó jelentésével tisztában vagy, tehát csak a teljes mondat értelmezésével lehet a problémád.

A reakciódból arra következtetek, hogy helyes lehet rád nézve utóbbi megállapításom, így próbáljuk meg a teljes mondat értelmét felfedni. Ennek érdekében vegyük részeire a mondatot, és építsük fel az értelmét az elemeiből, mint egy nagy zárójeles kifejezést. Valami ilyesmi formában:

"az [(eredő ellenállás) reciproka] megegyezik az [(egyes ellenállások) reciprokával]"

(megj.: a mondat legvégén nem reciprokával, hanem reciprokának ÖSSZEGÉVEL van helyesen.)

Eredő ellenállás = az összes ellenállás előtti első elágazás és az összes ellenállás utáni első elágazás pontja között mért ellenállás

egyes ellenállások = az áramkörben szerepet játszó ellenállások külön-külön

Innentől már tényleg csak össze kell rakni, mint egy egyenletet:

1/R = 1/R1 + 1/R2 + ... ahány ellenállás szerepet játszik a kapcsolásban (ahol 1/R az eredő ellenállás; 1/R1, 1/R2, stb. pedig az egyes ellenállások külön-külön.)

Érthetőbb már? Vagy írd, hogy mely részén akadtál el, és segítünk abban is.

2019. jan. 16. 15:16
 23/23 Wadmalac ***** válasza:

Reciprok eredő.

Vegyünk egy egyszerű példát, visszatérnék a folyadékos-csatornás példára.

Van 1 db 1 m2 keresztmetszetű csöved, ami adott szintesésre adott tömegáramot enged át.

Most beteszel mellé párhuzamosan még egy ugyanolyan keresztmetszetű csövet.

A szintesés (feszültség) azonos, de két csövön kétszeres tömegáram megy át együttesen.

Vagyis az ellenállás, a szinteséshez tartozó tömegáram aránya (U/I) fele lesz az egy csövesnek.

Ha három csöved van, harmadára csökken és így tovább.

Ez mind marha egyszerű egyforma csövekkel. De ha eltérő keresztmetszetűek?

Akkor a kisebb keresztmetszetűeken kevesebb fog folyni, azoknak nagyobb az ellenállása, az eredőt persze ezek is csökkenteni fogják, csak kevésbé.

A reciprok-összeges képlet pont ezt kezeli le, az eredőt a párhuzamos ellenállások fordított arányában szétoszló összáramnak megfelelően adja meg.

2019. jan. 17. 08:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!