Lehetne valahogy Nátrium Nitridet előállítani 1 Nitrogén atommal?
#5 Vagyok, nem értem miért lettem lepontozva. Tessék itt van forrás is: [link]
Nem is olyan hietetlen vegyület a maga +64 kJ/mol-os képződéshőjével, az ezüst-nitridet több mint 200 éve ismerjük a maga +315 kJ/mol-os képződéshőjével.
Elsőnek, és a kérdés kiírójának (hogy tájékozódjon) üzenem, hogy az első válaszoló a nátrium-azidra gondolt. Ahhoz valóban 3 nitrogénatom kell, de a nátrium-nitridhez csak 1 kell, ott a nátriumból kell három:
nátrium-nitrid: Na3N
nátrium-azid: NaN3
A nátrium azidban a 3 nitrogénatom egymáshoz kapcsolódik lineárisan, és összesen van -1 töltésük együtt, mint összetett azid-ion, aminek 1 szem negatív töltését 1 db szintén 1-szeresen pozitív töltésű nátrium-ion semlegesíteni tud. A sima nitrid-ion viszont 3-szorosan negatív töltésű, így ahhoz 3 db 1-szeresen pozitív nátrium-ion kell (a nátrium az mindig 1-szeresen pozitív töltésű iont képez).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!