Hogyan tehetnék szert "határozói" biológiatudásra?
A biológia mint olyan szerintem roppant érdekes. Mégis mikor szembetalálom magam a természetben lévő állategyedekkel,vagy növényekkel,akkor kegyetlenül elbukok a felismerésükben. Szeretnék szert tenni az általam csak "kategorizációs" biológiatudásnak hívott ismeretek összességére. Persze ez azért különválasztandó hiszen ez csak az egyik ág. Ott van a "tanulós" biológia ami egylépcsős. Megtanulom a bőr mint hámszövet anatómiáját és már is fel tudom ismerni(persze ez nem könnyű,de egylépcsős).
Ellenben egy ilyen "határozói" tudás nagyon komplex. Ehhez szeretnék segítséget kérni. Mivel kezdhetném az elsajátítását? Milyen könyvek,módszerek kapcsolódnak ehhez?
Válaszokat előre is köszönöm!
Nem tudom, én meg pont fordítva érzem. Nekem ez a bizonyos "határozói tudás" ment mindig könnyen, mert ez érdekelt. Kb. hét éves koromban kezdtem határozókönyveket olvasni, a mai napig az egész a fejemben van, belement belőle a fejembe a rendszertan. Nagyon sok állatot ismertem, majd később ásványokat is. Ellenben amikor beültem a bioszfaktra és elkezdtek nátrium-kálium pumpákról beszélni, rögtön ott is hagytam, mert az meg nem érdekelt. Szerintem az egylépcsős tudás macerásabb. A határozói tudásnál ugyanis képpel tanulsz, és sok dologról kell megjegyezned kevés olyan információt, ami a többi dologtól elkülöníti. Amiről te írsz, ott meg egy dolgot kell mélyen ismerni, ami nem is feltétlenül érdekes. Nekem legalábbis nem az. Mindig is az érdekelt, amit ha kimentem, meg tudtam keresni, láttam, ahogy mozog.
Persze, amikor mélyebben mész ebbe bele, és mondjuk beleásod magad a dísznövények vagy a gombák világába, na az már tényleg sok munka. A gombáknál óriási a fajgazdagság és nagyon kicsik és változatosak tudnak lenni a különbségek. Ez persze igaz mondjuk a bogarak világára is, csak ott nem múlik rajta adott esetben az életed, hogy jól határoztad-e meg... másrészről, tudtommal a hazai bogárfauna fel van térképezve, a haza gombavilág pedig még mindig nincs teljesen, ami számomra elég érdekes. A gombák világa eléggé megfoghatatlan.
Szerintem tanulj képpel, és kösd valami megfogható dologhoz, pl. hogy mit lehet az adott dologgal csinálni. Például, mire jó egy gyógynövény. Meg kezdd a legnagyobb különbségekkel, a legegyszerűbben elkülöníthető jegyekkel, és amikor már pár tipikus dolgot felismersz, máris lesz sikerélményed.
4 vagyok. Az interneten most én se találtam de itt egy növényhatározó:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!