Nem vagyok tisztában a bázikussággal/savassággal. Ebben az esetben mi a teendő? Para vagy meta helyzetű NO2 csoportot tartalmazó vegyület lesz bázikusabb?
A feladatom az, hogy helyezzem a vegyületeket savasságuk illetve bázikusságuk szerint növekvő sorrendben...
A savasságra vonatkozó feladatokat megoldottam de a bázikusak nem mennek....
Azt tudom hogy a - I és - E effektusok csökkentik a bázikusságot/növelik a savasságot, illetve a +I, +E növeli a bázikusságot/csökkenti a savasságot...
Az effektusok szerint kell meghatároznom.
Aromás vegyületekről van szó: szóval van egy anilinem:(C6H5-NH2), egy C6H5-NH2 para helyzetben egy Br, egy C6H5-NH2 para helyzetben egy NO2 csoport, és egy C6H5-NH2 meta helyzetben egy NO2...
Ugyebár az NH2 - I+E effektusú,a Br szintén, a NO2 - I-E effektusú... Azt nem tudom eldönteni, hogy az NO2 csoport elhelyezkedése hogyan befolyásolja a bázikusságot... A meta vagy a para helyzetű NO2 csoportot tartalmazó vegyület lesz bázikusabb?
Ugyancsak anilin esetén amelyikhez egy metil csoport kapcsolódik ugyancsak meta és para helyzetbe, ezesetben a metil csoport +I efektussal rendelkezik ami növeliba bazicitást... Itt melyik lesz akkor erősebb...? Ugyanakkor van egy harmadik vegyület is amelyhez közvetlen az NH2 csoporthoz kapcsolódik a metil csoport (Aromás-NH-CH3)... Ezt hogyan befolyásolja?
Egyértelmű hogy a metil csoport növeli ennek a bázikussággát de az elhelyezkedése hogyan befolyásolja ezt?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!