Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Biológia. Miért fogadjuk el...

Biológia. Miért fogadjuk el automatikusan azt a fogalmat, hogy "ösztönös viselkedés"?

Figyelt kérdés

Nemrégiben egy kérdés kapcsán kiderült, hogy a hernyóból a pillangó felé vezető úton a hernyó átörökít bizonyos tudást a pillangóba. Ez ugye azért furcsa, mert a hernyó bebábozódása után a hernyó szövetei elkocsonyásodnak és újra rendeződnek a sejtek. Mi történhet ilyenkor ?

Na, de mi van a többi állatfajjal ?

Vannak dolgok, amit ösztönösnek mondunk a viselkedésükben.

De mi van akkor, ha ez voltaképp nem is ösztön, hanem a szülők tudásanyaga öröklődik át, úgy, mint a hernyóknál.

Az embereknél is van egy fura fogalom a "deja-vu" , ami ugye azt jelenti, hogy van egy olyan érzésed, hogy az éppen történő élethelyzeted már megtörtént valamikor a fiatalabb korodban.

Meglátsz egy helyszínt, ahol előtte még sosem jártál és abszolút ismerős a hely, durvább esetekben pontosan ki is ismered magad az "idegen" helyszínen.

A petesejt és a hímivar sejt átörökíthet ilyen képeket a szülőkből ?

Tudom, hogy ez eléggé meredek, de a pillangó valami hasonlót csinál, bár nem ugyanezt.

2018. okt. 25. 21:47
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
Akkor ugyan olyan eséllyel lehet egyikünkben veleszületett tulajdonság a sötétségtől való félelem mint a zajoktól. Mert ha egyszer kialakult és jól jött, megmaradhatott semleges tulajdonságnak mostanáig is, másokban meg nem. Végül is honnan tudhatnánk, hogy minden ember alapból fél a magasságtól vagy hogy néhány embernek nem veleszületett tulajdonsága a pókoktól való félelem?
2018. okt. 27. 01:20
 22/28 anonim ***** válasza:

"Végül is honnan tudhatnánk, hogy minden ember alapból fél a magasságtól vagy hogy néhány embernek nem veleszületett tulajdonsága a pókoktól való félelem?"

Nem tudhatjuk, de ilyenkor általánosságban beszélünk az emberi faj jellemzőiről. Van aki hat ujjal, vagy farokkal születik, és a többi, ezeket mégsem tartjuk emberi tulajdonságnak. (Amúgy meg szerintem egynél több gén felel ezekért az ösztönös félelmekért, persze ettől még van új kialakulására esély, de az ösztönös félelemek eleve csak a gyerek túlélése szempontjából számítanak, és pl. a legtöbb felnőtt már nem fél a hangos zajoktól, legfeljebb ha hirtelen éri, akkor megijed.)

2018. okt. 27. 01:43
 23/28 anonim ***** válasza:
Ha valakit érdekel a téma, és nem akar uncsi szakszövegeket olvasni, annak tudom ajánlani Richard Dawkins 'The Selfish Gene', magyarul 'Az önző gén' című könyvét. Ebben arról van szó, hogy a genetika hogyan határozza meg egy élőlény viselkedését, illetve hogyan 'terjednek' a gének, és választ ad pár ellentmondásos kérdésedre is, pl hogy miért alakult ki az önfeláldozás jelensége, vagy hogy hogyan alakulhatott ki egy működő társadalom alapvetően öncélú egyedekből. Sok benne a gondolat kísérlet is, szóval nem csak elhinni kell amit olvasol, hanem meg is lehet érteni.
2018. okt. 27. 11:39
 24/28 anonim ***** válasza:

Láttam már hatodik lábujjat, nem olyan mint a többi, alapból csökevényes. Gondolom ezért is több gén felelős, és csak a gének egy része öröklődött tovább. Ezek szerint valamikor az emberek végtagjain különböző számú ujjak voltak és azoknál volt az előny akiknek pont 5 volt? Vagy ez összefüggésben volt más, ennél lényegesebb tulajdonsággal és azért maradt 5?

Most a plusz végződéseket eltávolítjuk, de a gének ettől még maradnak. Ha valamiért a 6 ujjal (génekkel) rendelkező emberek kezdenének el egymással szaporodni, akkor egy idő után mindenkinek 6 rendes, kifejlett ujja lenne?

Ettől még az 5 ujjas verzió nem szelektálódna ki... olyan lenne ez mint a magasság, vagy a szemszín, kinek ilyen kinek olyan?

Szóval ha mindig véletlenül alakul és a környezet szelektál, visszakerülhet több olyan tulajdonság ami valamikor még hátrány volt, ma már csak semleges. Mert a gén nem tudja, hogy nincs szükség hat ujjra. Miért tűnnek el nem használt tulajdonságaink, ha egyébként nem jelentenek hátrányt?

2018. okt. 27. 12:04
 25/28 anonim ***** válasza:
#23 Nekifutottam már, de nem ment. Mindenre azt írja, hogy "képzeld el hogy olyan mintha" és ha elképzelted, akkor "képzeld el, hogy olyan mintha" és ezeket építi egymásra. Azt is belátom, hogy talán az én agykapacitásom lehet ehhez kevés, mert az enyém sajnos úgy működik, hogy minden következő állítást vissza akar ellenőrizni a kiinduló ponttól, amit a könyv felépítése eléggé megnehezít számomra. Egyszer talán megpróbálom újra, tudom sokakra óriási hatással volt, pont ezért érdekelt volna engem is.
2018. okt. 27. 12:26
 26/28 anonim ***** válasza:
#24: Állítólag ez elő is fordult egy kis arab területen. Egy idő után maguk az arabok kezdték el szelekciót, mivel ha egy anyának ötujjú gyereke született, annak csak idegen lehetett az apja, ezért megkövezés jár, mivel az asszony megcsalta a férjét. Nem tudták, hogy ez dominánsan öröklődik, így ártatlanokat is kivégeztek.
2018. okt. 27. 20:38
 27/28 anonim ***** válasza:
#26 Nem tudom ezzel hogyan állították meg a továbböröklődést, hiszen az utód már megszületett...
2018. okt. 27. 21:07
 28/28 anonim ***** válasza:

# 27

Ha agyondobálnak kövel nem lesz sok utodod.

Alapvetően nem érted az evoluciot.

Az örökölt tudás ugyan úgy egy tulajdonság/képesség a sok közül.

ajánlom ezt a videot viccesen és érthetően magyarázza el.

https://www.youtube.com/watch?v=U1dIQLlVeXo&t=0s

2018. okt. 28. 02:18
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!