A magasság is egy olyan tulajdonság, mint mondjuk az intelligencia, hogy több ezer gén határozza meg?
"Nem tudjuk pontosan hány %-ban függ a génektől és a környezeti hatásoktól."
Nem ezt kérdeztem, nem azt kérdezem, hogy hány %-ban függ a génektől, hanem hogy hány olyan gén van, amitől függ.
És lehet hogy nem volt jól fogalmazott a kérdésem, de azóta pontosítottam, és még mindig olyan megjegyzéseket kapok, amik a félreértett kérdésre válaszolnak, vagy kötnek bele. Ha valaki nem tud hozzáfűzni plusz információt, kérem ne tegye.
Akkor gyakorold az értő olvasást... a többi válaszolóval egyetértve a #9-esben leírtam, hogy miért nem tudunk még csak közelítést sem adni erre.
Ha nem tetszik a válasz, akkor csináld meg a biológia MSc-t, majd PhD-zz genetikából, és rájössz 10 év múlva, hogy a sötétben tapogatózunk a humán genetikában
742db
viccet félretéve a magasságot nem csak "magasság meghatározó gének" végzik, hanem az immunrendszer, hormonrendszer, emésztőrendszer (stb) is befolyásolja.
Hogy értsd a hormonrendszert meghatározó gének közvetett módon hatással vannak a magasságra IS.
Talán lehet kísérletként értékelni a következő jelenséget.
Európában a dánok átlagmagassága volt a középkorban a legkisebb, egészen addig, amíg a tej és sajtfogyasztás olyan méretű szokássá fejlődött, hogy az egész országra jellemző lett és sokan ennek tulajdonítják a drasztikus testmagasság növekedést, amellyel mára a kontinens legmagasabb népévé váltak (átlagban természetesen)
Mindez következhetne genetikai keveredésből, de nem ismert ilyen mértékű népességkeveredés korábban nagy átlagmagasságú népcsoporttal, hiszen a skandinávokkal való közös történelmük erre nem utal, nagy arányú népességcseréről nincs szó ekkor, így a tejfogyasztás megnövekedése elfogadható magyarázatnak tűnik, tekintve annak magas kalciumtartalmát.
Ez azzal is alátámasztható, ahol szignifikánsan nő a tejtermékek fogyasztása, ott szintén tapasztalható az átlagos testmagasság emelkedése.
A csecsemő mirigy nagyban közrejátszik, ahogy a tej mint kálciumforrás is.
Az északi népek rengeteg tejet és tejterméket fogyasztanak. (Hideg van, jobban eláll)
De ahogy délre haladsz inkább azt látod, hogy keveset vagy alig. Illetve a tejérzékenység is gyakoribb a déli népeknél.
Válaszok a kérdésre érkeztek és szorosan kapcsolódnak. Valótlant állítani nem szép dolog, miszerint nem erre a kérdésre válaszoltak.
Részletesebben kifejted a kérdést, könnyebb megérteni, amit közölni szerettél volna, de nem sikerült elsőre. Én kérek elnézést!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!