Létezhet olyan konstelláció, hogy a nap és a telehold még éppen egyszerre látható az égen?
Szerintem épp akkor van a telihold félig felkelve, mikor a Nap félig lemenve, illetve épp fordítva. Gondoltam arra, hogy nyáron északabbra kel/nyugszik a Nap, akkor onnan jobban rávilágíthatna a Holdra, ami már feljebb van, de az az igazság, hogy a nyári telihold viszont jóval lejjebb van, és később kel, előbb nyugszik, mivel az is az Ekliptikán halad, az Ekliptika nyár estén pedig lenn halad közel a déli horizonthoz, a mérleg, skorpió, teáskanna magasságában. Aztán gondoltam arra is, hogy a Hold az Ekliptika vonalától pár fokra kileng, tehát szerencsés esetben összejönne a dolog, de logikai megfontolás: ha meg nem pont szemben van a Nappal, akkor nincs tökéletes telihold.
Szerintem ha beérjük nem tökéletes teliholddal, hanem ilyen mondjuk, 98%-ossal - úgyse látszik a különbség - akkor ilyen eset gyakran előfordul, feltéve, ha a horizontot nem valamelyik hegység vagy sokemeletes házsor takarja. Gyakorlatban inkább ezek a problémák.
Jaja, valami ilyesmi, az egymással szemközti két horizonton egyszerre jelenlévő nap és hold esetén MAJDNEM tökéletes telihold elvileg látható. Olyan mértékben majdnem tökéletes, hogy szemre teljes teliholdnak látszhat.
Szóval napkeltekor a hold pont nyugaton vagy napnyugtakor a hold keleten.
A tökéletes 100%-os telihold geometriailag csak akkor látható a földről, mikor a föld pont a hold-nap vonalon van.
Akkor meg ugyebár a nap pont a föld túloldalán van.
A teljes Holdfogyatkozások alkalmával tökéletes telehold van éppen.
Látni azért lehet ilyenkor a Holdat, mert a légkör megtöri a fényt és a Holdra vetíti, így kissé vörös árnyalata lesz.
Mindemellett a Hold pályája nem az ekliptikán van, hanem kb. 5 fokkal eltér tőle, ez is számít a láthatósághoz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!