Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha egy olyan erős távcsövet,...

Ha egy olyan erős távcsövet, amivel jól látható pl a Jupiter, a Hold felé fordítanánk, akkor láthatnánk még az űrhajósok lábnyomát is a porban?

Figyelt kérdés
Nem a lábnyom a lényeg, hanem a kép részletessége. Laikus vagyok, ezen gondolkodtam.

#csillagászat #távcső #kép élessége
2018. júl. 25. 14:10
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

nem.

alapvetően arról van szó, hogy egy távcső elméleti maximális felbontása a főlencse/tükör méretének függvénye.

ahhoz, hogy a lábnyom kivehető legyen, kilométeres főlencse kellene

2018. júl. 25. 14:30
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Egy elfogadható Jupiter fotóhoz kb. 1-5 fokmásodperces felbontásra van szükség. A Hold látszó átmérője 30 fokperc, tehát az átmérőjének mondjuk kb. ezred része méretű részletek lesznek elkülöníthetők egymástól. A Hold átmérője kb. 3400 km, vagyis mondjuk 3-4 km-es lenne a felbontás. Egy lábnyom mondjuk 30 centis.

Egy lábnyomhoz elvileg kb. 0,0002 fokmásodperces felbontás kellene, ha jól számoltam, és akkor még nem lehetne felismerni a lábnyomot, csak az látszana, hogy van ott valami.

2018. júl. 25. 18:01
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

A Hubble elvi maximális felbontása 0,0003 fokmásodperc, vagyis még azzal is nagyon határeset, vagy kb. esélytelen.

[link]

2018. júl. 25. 18:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!