Szerintetek minden véletlenül történik?
A tudós dönthet, hogy szüksége van-e hitre vagy sem.
Renteg kiváló ateista tudóst ismerek, és sok zseniális hívőt is.
Egy józan ésszel bíró tudós ketté tudja választani, mert a hit nem a tudomány ellen van, hanem a komplementereként értelmezhető.
Sok kérdésre nem is keres és akar adni választ a tudomány, mert nem ez a szerepe. Miért létezik a belső öntudatunk, miért keletkezett az Univerzum stb... rengeteg kérdést így a filozófia vagy a vallás válaszolhat meg. Személy szerint én távol tartom magamat az egyháztól, de kutatóként össze tudom egyeztetni a világ működését egy belső hittel. Ez nem egy vallás, csak egy belső érzés, hogy milyen csodálatos az öntudatom létezése, maga a fizika törvényei, a kvantummechanika, az élet keletkezése... pont ezzel a hittel ismerem el apró létezésünket, hogy mennyire porszemek vagyunk, mégis milyen csodálatos a létezés öntudatként. Ez már a filozófia/hit kérdésköre. Ez ott van a fizikában, a matematikában, a DNS-ben. Valaki Istennenk nevezi, valaki Univerzumnak... de ez segít elfogadni apró porszem létünket, miközben tudásunkat tágítva felfedezzük a világot.
"Erre van valami bizonyíték, hogy pl egy radioaktív atom bomlása teljesen véletlenszerű?"
Van. Nem is egy.
Az atomfizikának olyan szintjén, ami nekem is magas.
Hit kérdése tudományban:
Szerintem elbaltázott dolog hitnek nevezni a tudományos eredmények, törvények stb. elfogadását.
Egy másik topikban valaki jól megfogalmazta: a hit feltétel nélküli, de a tudományban való BIZALOM más téma, mert sokszoros ellenőrzésre alapul. Valamiben hinni vagy valamilyen eredményben bízni más dolog.
Ha egy vonalzó méretskáláját ellenőrizted hiteles eszközökkel, akkor a mért értékében bízni nem hit.
"#23 Nem érted, de elhiszed hogy úgy van. 😀 Szükségtelen itt a szavakat kiforgatni, a lényeg ugyanaz."
Fenéket ugyanaz. Annak, akinek minden misztika vagy hülyeség, amit nem ért.
Fejben össze tudod adni a kettőt kettővel?
Gondolom megy.
És a 322567-et 1296784-gyel?
De számológéppel vagy papíron ki tudod számolni. Amit kiszámoltál, akár papíron a tanult matematikai metódussal, akár számológéppel, egyik esetében sem vágod csípőből, hogy hogyan működik a számítás, de TUDOD, hogy működik, nem csak HISZEL benne. Tudod, bízhatsz benne, hiszen sokmilliószorosan ellenőrzötten működik.
Ennek a leghalványabb köze sincs ahhoz, hogy elhiszed a beszélő égő csipkebokrot.
Akinek a kettő ugyanaz, annak kár magyarázni.
#24! Igen! A mérnökök, csak hisznek mindig abban, hogy a repülők nem fognak leesni. Az emberélettel sem foglalkoznak... Valamit összemarhulnak, aztán véletlenül működik. A Holdra is csak véletlenül sikerült eljutni. Random kitalálta valaki, hogy számolgassunk össze-vissza aztán majd csak összejön. És lol véletlenül sikerült.
Minden mérnök, csak hisz abban, hogy a matek és fizika jó, a repülő tervezéséhez. Elhiszik és ezért mindig sikerül nekik azt a marha nagy fémdobozt elrepíteni sydney-ből New York-ba...
Hiszünk a tudományoknak, mert most éppen ez a buli. Akár Jézusban is hihetnék, és akkor is felszállna a gép. Imádkozni kell és akkor technológiai civilizáció leszünk és túlélik az emberek az utazást a repülőn.
Ja amúgy a pilóta nem navigálja a repülőt, hanem a szűz légiutaskísérők vérét issza, amitől látomásai lesznek és Machnbocklics istenség megmutatja a megfelelő irányt a célállomás felé...
A mérnökök is valójában mindig feláldoznak kecskéket, azért hogy a repülők felszálljanak....
"#26 Ebből látszik, hogy fogalmad sincs miről van szó."
Szerintem bagoly mondja verébnek esete áll fenn.
Szóértelmezési probléma áll fenni.
Ezerszer lett leírva, teljesen más bizonyíték, ellenőrzés nélkül hinni valamiben, mint bízni valaminek a működőképességében, ami sokszorosan tesztelve, ellenőrizve lett.
Nem tudom ,mit nem lehet felfogni a kettő közti különbségen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!