Valaki segítene? Hogy lesz a kajából energia? Hogyan növekszünk, és ebben mi szerepet jatszik a kaja?
Szóval,a nagybátyám azt mondta,hogy a kajából teljes egészében energia lesz e=mc2.Én tudtam hogy hülyeség,de nem tudtam megmagyarazni magamnak miért,hogy hogyan kapunk energiat a kajától,meg hogy hogy növekszünk.nyilván nem termelodnek uj atomok,meg csak ugy random nem kapunk energiat,de akkor pontosan miert is kapunk energiat a kajatol
es hogyan is novekszunk?(ezt ugy ertem hogy atomok epulnek be a kajabol a testembe,meg a folyadekbol,vagy igaza van a nagybatyamnak?)amit nem hiszek
Az E=mc2 akkor lenne igaz ha az ennivalóból maghasadással nyernénk az energiát. :-)
A lényeg hogy van 3 fajta tápanyag: szénhidrát, zsír, fehérje. Ezek az emésztés során lebontódnak "építőkockáikra". Ha energiára van szükség akkor ezek a molekulák egy hosszú és bonyolult folyamat következtében többek között megszabadulnak pár hidrogéntől (ami talán érdekes lehet hogy ez a sejtek citoplazmájában és a mitokondriumában zajlik). (Meg érdekesség hogy ezekben a folyamatokban széndioxid szabadul fel, és oxigénre van szükség , ezért lélegzünk. És ezért veszel nagyobb levegőket sportolás közben, mert gyorsabban kell energiához jutnod).
Végül sok hidrogénion lesz a mitokondrium külső és belső membránja között, és kevés a mitokondrium belsejében. A természet márpedig akkor érzi magát stabil állapotban ha a két oldal között egyenlően oszlana meg az arányuk. (Gondolj arra mennyire instabil az a rendszer amikor a teába raksz egy kockacukrot... elkezd feloldódni hogy a cukor egyenletesen oszoljon el. A hidrogénionok ráadásul nem csak sima cukormolekulák, hanem még töltéssel is rendelkeznek, ezért még inkább egyenletesen el akar oszlani!)
Szóval amikor a külső és belső membrán között lévő hidrogénionokat beengedik a mitokondrium belsejébe, akkor energia szabadul fel, amit arra használunk, hogy egy adenozin nevű molekula kettő foszfát csoportja mellég egy harmadikat kössön. Ez a molekula az adenozin-trifoszfát (ATP), és ő felelős az energiáért! Ha valakinek energiára van szüksége akkor a környéken úszkáló ATP-k foszfát kötéseit felhasítja, és energia szabadul fel.
Így van ahol fennebb is írták!
Atomok nem épülnek be a kajából! A növekedés sejtosztódás folyamán valósul meg! A már meglévő sejtjeink osztódnak, a régi sejtjeink pedig elhalnak. Minden sejtnek megvan a maga funkciója amit betölt a szervezetben, az éllettartamuk is meghatározott. ;)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!