Miért villog lekapcsolás után még párszor a lámpa?
Gyanítom, hogy a házatok elektromos rendszerében valami feszültségtüskéket lök a vezetékre minden fel- és lekapcsolásnál.
Nálunk a lépcsőház időzítős világítása csinált ilyen furcsaságokat, az konkrétan notóriusan kiégette a kamrák egyedi világításainak égőit.
Kérdező
Én 3 okát tudom ennek a jelenségnek tippelni.
- Valamilyen tirisztoros elektronikus fényerő szabályozós kapcsolód van oda beépítve. (Nem sima "on-off")
Én jártam így és nyírta a csöves és ledes izzókat is villogtak is hasonlóan ahogy te leírtad.
Megoldás: cseréld ki a kapcsolót hagyományosra.
- Öreg hibás a kapcsolód és nem választja szét rendesen pergésmentesen az áramkört.
Megoldás: cseréld ki a kapcsolót.
- Gagyi "made in china" világítótest is van közöttük, a bennük lévő kapacitásoknak nincs kisütő ellenállása nincs védődiódája és így a kapacitásban maradó feszültség visszajut a a többi izzóra. Esetleg az egyik meghibásodott és a kiégett benne pár alkatrész ugyanezt okozva.
Megjegyezném hogy ebből következően nem feltétlenül a villódzó a hibás izzó!!!
Megoldás: - Csavard ki egy kivételével mind és próbáld le föl kapcsolni egyesével őket mi történik. Aztán pl párban is próbáld ki ugyanezt. Gondolom 3-as vagy 4-es csillárról van szó.
A 3-asnál max 6 ilyen "tesztből" meg lehet mondani melyik a hibás. A 4-esnél 4 világítótesttel max 10 ből.
"Kedves előző válaszolók. Ha a kapcsolóval szétkapcsolta az áramkört a kérdező. A megszakított áramkörben hogyan mennének feszültségtüskék hogy kapna az izzó bárhonnan feszültséget a hálózatról?"
Az áramkört megszakította, de csak az egyik szálát. Az égő kondija attól még kaphat feszültségcsúcsot a másik szálon.
Persze, egy normálisan kötött, földelt stb. rendszerben nem szabadna. De az sajnos régi építésű házaknál ritka, főleg társasházaknál.
"egy régi 20 éves dupla csillárkapcsoló van (igaz a csillár csak egy égős), lekapcsolt állapotban világító irányfénnyel"
Hopszahó!
Szerintem megvan a hunyó.
EagleHUN!
Nincs itt parajelenség. Az élvilágítós kapcsolóban a glomm lámpa ami a fényt adja párhuzamosan van a kapcsolóval, tehát sorban a fogyasztóval.
Mivel a fogyasztó LED illetve kompakt cső, az abban lévő elektronikus tápegység puffer kondenzátora a glimm lámpán keresztül folyó áram hatására lassan feltöltődik.
Amikor eléri a működési küszöbfeszültséget, az elektronika beindul. Kellő energia utánpótlás híján azonban a puffer energiáját szinte azonnal felhasználja, villan egyet és a folyamat elölről kezdődik.
Ez a probléma nem ismeretlen, inkább igen gyakori.
A fényforrás elektronikájának kapcsolástechnikájától függ hogy mi történik. Egyes LED fényforrások ilyenkor nem villognak, hanem halványan világítanak.
" lekapcsolt állapotban világító irányfénnyel"
Igen efölött elsiklottam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!