Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha én hallom a szomszédot, ő...

Ha én hallom a szomszédot, ő miért nem hall engem?

Figyelt kérdés

Iszonyat hangos a felső szomszédunk, nem tudunk tőle élni sem lassan. Mindent lehallunk tőle, a tv-t néha, a lépéseit mindig, a mosógépét, vagy ha leejt valamit, nálunk hatalmasat koppanik. Azt is hallom, ahogy becsukja az ablakot.

Ő viszont semmit nem hall tőlük. Bömböltetem a zenét full hangerőn, ha felhúz már a hangoskodásával, üvöltök neki fel torkom szakadtából, mégsem hall semmit. Hogy lehet, hogy a hang csak lefelé jön, ő fent nem hall tőlem semmit?

2018. aug. 28. 16:36
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
8: ha te dübörögsz a padlódon, azt a feletted lévő nem hallja, míg fordítva igen - hiába nem hiszed.
2018. aug. 29. 20:30
 12/14 anonim ***** válasza:
46%

#11 Amiről te beszélsz, az a lépéshangszigeteléssel van kapcsolatban. Az építőipari gyakorlatban méréstechnikai oldalról ezt szabványos kopogógép, ill. a vevő térben elhelyezett kondenzátormikrofon segítségével lehet vizsgálni.

Az építészeti tervezés során pl. a födémek fajtáját, és vastagságát is ennek megfelelően kell megválasztani, hogy az érvényben lévő szabványnak megfeleljen.

A te fazekas példád szerinti modell a valóságot teljesen rosszul közelíti, mivel az inkább egy akkusztikai rezonátorként fogható fel. (Spec. esetben Helmholtz-féle rezonátor).

Az épületakusztikai mérnöki gyakorlatban viszont a hangterjedésnek többféle útja van, amelyek együttesen alakítják a vevő térben uralkodó hangnyomásszintet, és ennek vizsgálata semmiképp nem redukálható egy egyszerű "fazék modellre".

Szóval mielőtt butaságokat írkálsz, lapozgasd a releváns szakirodalmakat, jelen esetben az épületakusztikai irodalmakat.

Megjegyzem, az épületakusztika külön szakterület, amihez igen kevesen értenek, így nem meglepő hogy te sem...

2018. aug. 30. 00:51
 13/14 anonim ***** válasza:
90%

"A te fazekas példád szerinti modell a valóságot teljesen rosszul közelíti"

Nem tudom mit nem értesz rajta #12, nagyon jó és szemléletes a fazekas, dobos példája. A szomszéd járkáló lába a dobverő, a padozata a dob bőrözése, az alsó lakás pedig a dob ürege, ahol eszméletlenül hangosan hallatszik minden. Ami a felső lakásban fel sem tűnik. Nagyon szemléletes példa, még én, a nem szakember is megértettem. És bárki felfoghatja, akinek van egy kis logikája és felfogó képessége...

2018. aug. 30. 08:57
 14/14 anonim ***** válasza:

"Nagyon szemléletes példa, még én, a nem szakember is megértettem"

Hát igen, a laikusokat nagyon könnyű megbutítani és félrevezetni. Az épületakusztikáról meg fogalmad nincs!

2018. aug. 30. 16:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!