Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Ha én hallom a szomszédot, ő...

Ha én hallom a szomszédot, ő miért nem hall engem?

Figyelt kérdés

Iszonyat hangos a felső szomszédunk, nem tudunk tőle élni sem lassan. Mindent lehallunk tőle, a tv-t néha, a lépéseit mindig, a mosógépét, vagy ha leejt valamit, nálunk hatalmasat koppanik. Azt is hallom, ahogy becsukja az ablakot.

Ő viszont semmit nem hall tőlük. Bömböltetem a zenét full hangerőn, ha felhúz már a hangoskodásával, üvöltök neki fel torkom szakadtából, mégsem hall semmit. Hogy lehet, hogy a hang csak lefelé jön, ő fent nem hall tőlem semmit?

2018. aug. 28. 16:36
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
100%

A hang nem "lefelé jön", hanem az épület falaiban jobban terjed, mint a levegőben. Leejt valamit, koppan, megüti a betonfödémet, az rezgésbe jön és hozzátok közvetíti a hangot. A lépéseit is ezért hallod: a padlón át, majdnem közvetlenül hozza rezgésbe a födémet. A mosógépe is püfölheti a padlót, az is megérkezik hozzátok.

Ezzel szemben ha te ordítasz, a levegőt rezegteted a lakásban, az rossz hatásfokkal hozza rezgésbe a födémet, ő meg keveset hall belőle. Ugyanígy a zenéd is gyenge hatásfokkal hozza rezgésbe a falakat.

Illetve ha a szomszéd süket, mint az ágyú, te meg jól hallasz, simán megeshet, hogy az a hangerő, amit te hallasz, nála még messze áll az ingerküszöbtől, aztán ordíthatsz, dörömbölhetsz akárhogyan.

2018. aug. 28. 17:37
 2/14 anonim ***** válasza:
100%
Kopogj vagy fúrj a plafonon, azt fogja hallani. :)
2018. aug. 28. 17:48
 3/14 anonim ***** válasza:
100%
Részvétem, fölöttem is egy csimpánz szintű idióta lakik...
2018. aug. 28. 18:07
 4/14 anonim ***** válasza:
100%

Alattam is lakott egy szomszéd, ott a 16 éves fiú bömböltetett, főleg éjfél után. Jött a hang rendesen. A figyelmeztetés hatástalan volt, a szülők se mtudtak semmit kezdeni.

Nekem könnyű volt a helyzetem, mert lefelé a gravitáció viszi az eszközt. Hajnali négykor leengedtem az ablak mellé egy rádiót maximális hangerővel. Néha csak híreket mondott. A harmadik alkalom után értett a szóból (hangból). Probléma megszüntetve.

2018. aug. 28. 20:59
 5/14 anonim ***** válasza:

Nálunk is valahol a tömbben néha (24 órában bármikor) kiengedik az elefántokat a ketrecből(?), szóval megértelek.

Amúgy a padlón kiinduló hangokat valóban inkább az alatta lakók hallják. A TV, ablakcsukódás elvileg mindkét irányba ugyanúgy terjed. Ahogy fentebb írták, lehet, hogy kicsit nagyothall, vagy csak más az ingerküszöbje, és nem is tudatosul benne egy hang, te pedig érzékenyebb vagy rá (ahogy sajnos én is). Vagy nagyon is hallja, csak nem reagálja le, hanem magában káromkodik. :)

2018. aug. 29. 09:16
 6/14 anonim ***** válasza:
100%
Az is lehet, hogy rosszul hall, így az ő áltatt keltett zajok neki nem feltűnő, viszont a te zajaidat sem hallja.
2018. aug. 29. 12:39
 7/14 anonim ***** válasza:
A szomszédod süket.
2018. aug. 29. 16:47
 8/14 anonim ***** válasza:
84%

Fogj egy fazekat. Koppints rá finoman. Ugyan ugyan finoman koppints rá, de a füled legyen az edény nyílásánál. Sokkal hangosabb lesz. Mégpedig azért, mert nagyobb légtömeget mozgat meg belül a koppintás. Így működik a dob is.

És a felső szomszéd a dob jó oldalán van, ahol halkabb a zaj.

Részvétem. Én is laktam olyanok alatt, akik hangosak voltak. Sőt! Ezek szándékosan rá is játszottak és nem voltak hajlandóak semmilyen zajszigetelést engedni, hogy beépítsünk számukra költség nélkül. És papucsot / szandált sem voltak hajlandóak használni, pedig vettünk nekik Scholl termékeket.

Mi elköltöztünk. De ez albérlet volt, így volt választás. Örök lakás esetén eléggé el lehet ezt húzni. Fal fúrást ő is meghallja, amikor alszik, csak kérdés, hogy ez segít vagy nem.

Tudatában van a szomszéd, milyen hangos és milyen kárt okoz és mivel? Sokszor nem is tudják, hogy hangosak.

2018. aug. 29. 17:09
 9/14 anonim ***** válasza:

"És a felső szomszéd a dob jó oldalán van, ahol halkabb a zaj."

Ezt miből gondolod? Épületszerkezeti szempontból nem látom, hogy ez miért lenne igaz.

2018. aug. 29. 18:21
 10/14 A kérdező kommentje:
Mi is megkértük, hogy húzzon papucsot és figyeljen oda, hogy legalább ne hajnalban verjen fel minket a tevékenykedésével (akkor végez pl nagytakarítást), de semmire nem mentünk vele sajnos.
2018. aug. 29. 19:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!