Ha ti válaszhatnátok milyen reálos tantárgyakat/tantárgyat tanitanátok?
Matekot.
Először is, mert az egyik kedvencem.
Másodszor, mer a többi reál tantárgy elég távol áll tőlem.
Harmadszor pedig, mert kellenek a JÓ matektanárok, akik nem elijesztik a sokak szerint amúgy is mumus tantárgytól a gyerekeket, hanem megpróbálják megszerettetni velük - vagy legalább annyit elérni, hogy ne féljenek tőle.
Ökológiát, csillagászatot, geológiát, környezettudományt, ha rólam van szó.
Az iskolák (és a nemzeti alaptanterv) számára viszont azt ajánlanám, hogy sokféle tárgy legyen meghirdetve-felkínálva és a tanulók szabadon választhassanak közülük érdeklődésüknek megfelelően, meghatározott óraszám terhére. Ez sokkal hatékonyabb lenne, mert a gyerekek igazán csak azt tanulják ami érdekli őket.
Én biosz-kémia(és környezettan) tanár vagyok és most hagytam ott az iskolámat, mert kifutottak a tárgyaim, és már csak részmunkaidőben(!!!!) tudnak állást biztosítani az iskola egyetlen(!!!!) biológia-kémia szakos tanárának.
Így most ők tanárt keresnek(részmunkaidőre), én pedig új állást, de jelenleg az sem biztos, hogy iskola lesz az.
Egyszerűen el sem hiszem, hogy miért mennek a gyerekek kémia, fizika és egyéb reáltárgyas tanárképzésre, hiszen nincs is rájuk szükség. Megdöbbenve látom, hogy majd egyenként 100-100 kémia tanárt vettek fel pl DE, de ugyanennyi az ELTE is és az SZTE, és ezeknek a 50-60%-a egy szakos kémia tanár képzésre ment fizetősre(tehát ők biztosan elvégzik, hiszen már a szaktárgyi tudásuk meg van, csak a pedagógiai részek maradtak illetve tanítási gyakorlatok), akik max 2 év múlva végeznek. Egyszerűen ezzel nem lesz teljes idős munkájuk, hiszen egy kétszakosnak sincs és még csak most fogják kivezetni az általános iskolából.
Hiába az áhítat, a szeretet és az alázatosság a szakod iránt, a természettudomány iránt, ha nem kellesz, vagy max csak részmunkaidőben, akkor vége a játéknak.
Nagyon gondold meg, hogy hová jelentkezel.
Nem pontoztalak le, sőt, ne mis pontoztam, de válaszolok a kérdésedre (akiktől kérdezed, úgy sem fognak).
Nincs erre ok. A magánvéleményed az, ami. Szerethetsz bármi lenni. Itt azonban ennek semmi jelentősége. Itt a züllésnek van jelentősége. Annak, hogy senki, a moderátorok se törődnek azzal, hogy e fórum eredeti funkcióját rég elvesztette. Mit jelent ez?
Jönnek ostoba és gátlástalan emberek, megpróbálnak olvasni, amit nem értenek, vagy nem a (vélt) véleményükkel egyező, bőszen lepontozzák. Még kérkednek is vele. Majd ezután azok az emberek, akik valamire kíváncsiak, kérdéseket tesznek fel. Fölösleges, azért kérdezünk, mert valamit tudni szeretnék. Mi a támpont? A válaszoló hitelessége. Ha a választ többen - hozzáértők - jónak minősítik, hihetünk neki. Ha ugyanezek rossznak, elvetjük és másik választ keresünk. Azonban mivel itt mostanában az értelmes józan válaszok gyakran 20-30%-ra le vannak pontozva, ostoba baromságok 70-80%-ra fel vannak pontozva, szerencsétlen kérdező azt hiszi, ennek kell hinni. Más támpontja nincs. ÉS így terjednek a tévhitek, ettől lesz silány ez az ország. Itt és minden másban.
> Nem pontoztalak le, sőt, ne mis pontoztam
Miért nem pontozol mindent föl itt.
#16, te melyik országban élsz? Magyarországon hiány van kémia és biológiatanárokból. Gondolom szakgimiben tanítottál, ott valóban kimennek ezek a tárgyak, pont a tanárhiány miatt.
Nem tudom, te milyen többszázas hallgatói létszámról beszélsz, az országban összesen 77 fő biosz-kémia tanár szakos hallgató képzésére van kapacitás egy adott évben (ld. Felvi.hu), és csak töredékennyi jelentkező van. Nálunk az egész évfolyamon 3-man vagyunk, ELTÉ-n kb 10-en. (Aláhúzom, a dél-dunántúli régió egyetlen ilyen szakán öt év múlva 3 biosz-kémiás diplomát adnak át!!!) Másodéves vagyok amúgy és tavaly 7-en kezdtünk, tehát a lemorzsolódás több mint kétszeres egyetlen év alatt! Idén szintén alig jelentkezett erre a szakra hallgató, lásd felvi.
A legkeresettebb szakpárról van szó, erre az is bizonyíték, hogy az állam szinte ajándékba ad havi 75 ezer forint Klebelsberg ösztöndíjat csak azért, hogy járjuk végig a szakot...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!