A mezei poloskának létezik természetes ellensége?
1: Igen, az ember.
2: Semmi. És akkor mi van?
1. tachinid légy és a Trissolcus basalis darázs, mindkettő poloskákra rakja a petéit. Ezzel speciel az a baj, hogy egyik sem európai faj, itt nincs.
De a magyarországi rovarevő madarak több mint háromnegyede megeszi, vagy legalábbis a fiókáival megeteti (kussolsz, azt eszed ami van).
2. nem is értem. A természetben semmi sem azért van ,mert haszna van. Konkrétan annak a madárnak, parazita rovarnak ,amelyik megeszi, hasznos. De a természet nem tervezett valami. Krecionista-szagot érzek.
"nem tudom miért baj,hogy megkérdeztem."
Azért, mert a bigott vallásosok meg a kreacionisták erőltetik azt, hogy a természetben, a komplett univerzumban mindennek szerepe, célja van, amit A NAGY TERVEZŐ kitalált, ők nem fogadják el, hogy a világot a természeti törvények alakítják, nem tudatos szándék.
Amint egy ilyen kérdés, elhangzik ,hogy mi a haszna valami természetben létrejött dolognak, rögtön ez az első és egyértelmű következtetés, hogy az illető vallási, kreacionista hozzáállású.
Mert aki nem az, az TUDJA, hogy semmi sem azért létezik a természetben ,mert haszna van.
Az a "zöld vagy barna büdös poloska" nem mezei poloska, hanem a címeres vagy a pajzsos poloskák családjába tartozó fajok valamelyike (bogyómászó poloskák, bencepoloska stb).
Ezeknek hazánkban nagyon sok természetes ellensége van, ezek közül vannak fajspecifikusak, ezeket a konkrét poloskafaj ismeretében lehet felsorolni (főként fonalasgombák, baktériumok, vírusok, parazitoid rovarok).
Vannak azonban polifág természetes ellenségek is nagy számban, mint például az rovarevő énekesmadarak, rovarevő kisemlősök, kétéltűek, gyíkok, de például különféle pókok hálójában is gyakran láttam fennakadni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!