Hogyan vonzza a mágnes például a vasat, hogyan taszítja az ellentétes pólust?
Miért taszítja az ellentétes pólust? Hogyan? Milyen folyamat játszódik le a két mágnes közt?
Mágneses erő vonalak. Mik ezek valójában? Láthatatlan energia? Vagy mi?
Nem taszítja, vonzza.
Hogy milyen folyamat? Az egyik alapvető kölcsönhatás.
Erővonalak olyan egyik pólustól a másikig haladó görbék, amelynek minden egyes pontjában a görbe érintője mutatja a mágneses tér irányát.
Nem energia. Viszont a mágneses erőtér, mint általában a fizikai mezők, mint az anyag egyik megjelenési formája mindíg rendelkezik jól meghatározható energiával.
Hogy hogyan vonzza a vasat? Egyszerű. A mágnes konkrétan nem csak a vasat vonzza, hanem minden ferromágneses anyagot. Az anyagban ún. mágneses domének alakulnak ki. Ezek mágnesesen rendezettek, olyanok, mint egy-egy kis mágnes, csak éppen nagyon aprók és szabálytalan alakúak. Mikor a ferromágneses anyag külső mágneses térbe kerül (vagyis odaviszed hozzá a mágnest), akkor ezek a domének elkezdenek mozogni: a falaik átrendeződnek, illetve a domének elfordulnak úgy, hogy a külső mágneses tér irányába álljanak be. Így pedig milliónyi apró mágnes jön létre, amelyek úgy fognak állni, hogy a teret keltő mágnes vonzza őket. Na, ezért vonzza a vasat a mágnes.
A mágneses erővonalak a valóságban nem léteznek. A mágneses mezőnek minden pontjában van egy indukcióvektora, ezzel szemléltetjük a mezőt. A valóságban viszont ennek az ábrázolása kicsit meredek feladat: minden pontba egy vektort kell rajzolni. Mivel így kusza lenne az ábrázolás, feltalálták a tudósok, hogy mágneses erővonalakat kell rajzolni. Ezek olyanok, hogy adott pontbeli érintőjük megadja a mágneses indukcióvektor pontbeli irányát, sűrűségük pedig a nagyságát. Nincs szó semmiféle láthatatlan energiáról.
Én vagyok a kérdező.
"...Így pedig milliónyi apró mágnes jön létre, amelyek úgy fognak állni, hogy a teret keltő mágnes vonzza őket..."
Ez nagyon szép, meg jó. De valójában nem erre voltam kíváncsi.
Hanem arra, hogy azokat a létrejött mágneseket a teret keltő mágnes miért vonzza?
Hogyan? Miképp? Milyen módon? Elég nehéz erre rákérdezni...
Aki meg azt írta hogy "általános iskola 6. osztály" annak üzenem, hogy ezt beszopta.
Mit szeretnél hallani? A mozgó töltések ilyen tulajdonsággal rendelkeznek, hogy erőteret keltenek. Világunk egyszerűen így működik, tömegek vonzzák egymást, a hadronok pedig képesek atommagokká összeállni. Ezek mint már írtam ezek az alapvető kölcsönhatások, a világunk így van berendezve. Ha nem így lenne azt kérdezhetnéd miért va amúgy.
Ha a pontos matematikai leírásra vagy kíváncsi, arra ott va az Ampére törvény és a Maxwell egyenletet.
"világunk így van berendezve"
Tehát nincs rá magyarázat, hogy például miért pont a + vonzza a - töltést, és miért nem az azonos töltések vonzzák egymást.
Ha ez így vagy, hogy nem tudjuk magyarázni, akkor erre voltam kíváncsi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!