A lefolyóban a víz az északi féltekén egy irányba mozog, a délin az ellentétes irányban. De ha ezt az pontosan az egyenlítő vonalába csináljuk meg egy elég nagy mosdókagylóval ott milyen irányba fog mozogni?
Én úgy tudom hogy mindkét féltekén ugyanabba az irányba folyik.
Rosszul tudom?
A "Braniac" című angol szórakoztató-tudományos (utóbbi néha megkérdőjelezhető) műsor ezt kipróbálta, és ott azt találták, hogy nem reprezentatív mintavételezéssel ugyan, de a Coriolis-erők kevésbé befolyásolják az örvény forgási irányát, inkább a mosdó és a lefolyó mérete, alakja a meghatározó.
De a kísérlet "standardizált", kellő méretű mosdókagylókkal elvégezve biztosan vicces lenne.
"Véletlenszerűen forog egyszer az egyik, egyszer a másik irányba.
A válasz 31%-ban hasznosnak tűnik..."
Pedig ez így van, nem értem miért pontoztátok le a válaszolót.
A víz a lefolyása során törekszik az energiaminimumra, így a forgása révén gyorsabban tud lefolyni. Ezért (is) van a forgása. A forgás iránya elsősorban a lefolyó mechanikai felületétől, méretétől, és valamelyest a Coriolis-erőtől is függ. Kellően szimmetrikus lefolyó esetén, homogén folyadékkal vizsgálva kimutatható a forgásirányok közötti eloszlással a déli avagy északi félteke mint a kísérlet helye. Az egyenlítőn viszont közel 50% valószínűséggel forogna jobbra, illetve balra a folyadék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!