Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Amikor biológiai oxidációról...

Amikor biológiai oxidációról beszélünk, akkor miért mindig a glükóz lebontásának egyenletét írjuk fel? A sejtek zsírokat vagy fehérjéket is tudnak bontani, mégsem esik róluk szó. (legalábbis középiskolába)

Figyelt kérdés
2018. aug. 4. 05:06
 1/8 A kérdező kommentje:
vagy biológiai oxidáció alatt kifejezetten csak a glükóz lebontását értjük?
2018. aug. 4. 05:22
 2/8 anonim ***** válasza:
0%
A cukrot "elégeti" a szervezet.Nem a fehérjét és nem a zsírt.A cukor alakul át,ami a májban tárolódik.A zsírok emésztését az epe segíti,a fehérjék emésztése már a gyomorban megkezdődik.
2018. aug. 4. 10:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
74%

Azért, mert a biológiai oxidáció a glükóz lebontása. Zsírok lebontása ennél sokkal bonyolultabb, nem egy egyszerű kémiai folyamatról beszélünk, de a végterméke az AcCoA, amit ugyanúgy, a citromsavciklusba lép, ahogy a glikolízis során keletkező AcCoA is.

Fehérjék lebontása pedig nem energiaszerzéssel megy végbe, nem középiskolai szint, és mivel 21 féle aminosav létezik, így 21 féle folyamat lehetséges (ezek természetesen konvergálnak, de mégse olyan lineáris és egyszerű, mint a glükózé)

2018. aug. 4. 13:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 A kérdező kommentje:
1-es : ezek hogy jönnek ide?
2018. aug. 4. 17:10
 5/8 anonim ***** válasza:

Ha kicsit többet foglalkozol majd a biokémiával, akkor nálad is ugyan azt jelenti a két fogalom, biológiai oxidáció és a glükóz lebontása. Csak mivel a kémiában az oxidáció meg a lebontás más fejezetekben van tárgyalva, ezért a hallgató abban a hiszemben van, hogy ...

Szóval aerob módon így nyer energiát a szervezetünk. Nyilván van anaerob módja is az energiatermelésnek. De a sportolók nagyon odafigyelve keresik saját teljesítményük határait, hogy még a biológiai oxidációval menjen a csúcsteljesítmény, és ne csússzanak át anaerob energia termelésbe.

Ahogy a #3-as válaszoló is mondja, általában a zsírok lebontás során is végül AcCoA képződik. Erről egy kis összefoglalót itt olvashatsz:

[link]

2018. aug. 6. 14:43
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 A kérdező kommentje:
Már megkérdeztem egy hozzáértőjét a témának és elmondta, hogy a biológiai oxidáció nem a glükóz lebontás folyamatát, hanem a sejtek energiatermelő folyamatát jelenti, melyben az oxigén szerepel oxidálószerként, amelyhez a sejtek leggyakrabban glukózt használnak, de ugyanúgy lehet zsírsav vagy bármely más aminosav is. Tekintve, hogy a glukóz a fő energiaforrás, ezért nem esik szó az említetettekről.
2018. aug. 6. 15:08
 7/8 A kérdező kommentje:
Az meg, hogy a zsírok lebontása vagy aminosavak lebontása során acetil-koA, piruvát vagy alfa-ketosav keletkezik az nemigazán kapcsolódik a kérdéshez. Mivel az említettek a citrátkörön vagy a glikolízis valamely részlépésén bekapcsolódnak az oxidációs folyamatba és lebomlanak.
2018. aug. 6. 15:10
 8/8 A kérdező kommentje:
A zsírok lebontása során pedig nem keletkezik végül acetil-koa.. abból co2 lesz és h2o.
2018. aug. 6. 15:10

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!