Aki szereti a kémiát, mi fogta meg benne? Aki pedig nem szereti, annak mi benne a leginkább taszító, érthetetlen/érdektelen?
"A szerves kémiában az a jó, hogy csak egyszer kell megérteni, viszonylag kevés dolgot kell megjegyezni, aztán utána az elég majdnem mindenre."
Értem mire gondolsz, az is tudom, hogy a "viszonylag kevés" elég relatív, de azért ezt nem mondanám. XD
Sajnálatos, hogy a politika után a tudomány rovatba is átszüremlett az elv: minél kevésbé ért valaki valamihez, annál erőteljesebben és fensőbbségesen nyilatkozik. A pontozásról nem is beszélve.
Csak az emberi elme azon tulajdonságát csodálom, miszerint bár tudja, hogy reménytelen ismeretet szereznie, mégis reménykedik. Azt hiszem emiatt létezik még ez a fórum.
Számomra mindig ez volt a sor legvégén. Tök elvont dolgok, se megfogni, se megnézni legalább, csak bemagolni mindent. Jó, ha három kísérletet láttam összesen az iskolai évek alatt, amíg tanultam.
Ettől függetlenül összehoztam a négyeseket és ötösöket általában, bár talán 8. év végén nem, már nem emlékszem.
Persze vannak részei, amiknek a logikája még számomra is felfogható, meg ami azért érdekes volt. De jellemzően nem.
A legeslegjobban a reakcióegyenleteket utáltam.
Viszont azóta láttam már pár kémiai bemutatót élőben, ill. neten is néhányat. Ezek tetszettek, mert érdekesek és látványosak.
Azt szeretem benne, hogy természettudomány, így objektív, van értelme, haszna, szemben mondjuk a filozófiával.
Azt nem szeretem benne, hogy az én agyamnak (gyenge memória, jó logika) túl sok benne az adat. A fizikában minden mindennel összefügg, így ha épp nem ugrik be valami, kikövetkeztetem. A kémiában nagyon sok az esetlegesség, hogy mondjuk a higany folyékony - erre nincs egyszerű válasz, hogy miért az. A szerves kémia meg egyenesen egy telefonkönyv....
A kémia, mint tantárgy (elvileg kémiatanár is vagyok, nem gyakorlom...) meg azért nem tetszik, mert nem kötődik a valósághoz, önmagáért tanítjuk. Mintha maguk a modellek (egyenlet, energialétra, p-pálya, stb.) lennének az önálló létezők.
Emiatt a kémiai alapfogalmak alkalmazása nincs meg az átlagembereknek, azoknak sem, akik tisztában vannak a kémiai alapfogalmakkal. Tehát hogy pl. a szerves mérgeknél van esély az égetéssel történő semlegesítésre, de arzénnál nincs. Hogy a fogyás az orrunkon keresztül történik (nehezebb a kilélegzett levegő, mint a belélegzett). Stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!