Valaki leegyszerűsitené a valódi gombák (Eumycoták) altörzseinek tulajdonságait?
9.-es biológia versenyre készülődök és nagyon elakadtam a gombáknál, egyszerűen rengeteg információ és nehéz ősszekötni. A rendszertanuknál a myxomycotákat probléma nélkül megtanultam de itt nagyon elakadtam.
Valaki leirná úgy ezt az egészet, hogy érthető legyen és összeköthető?
A törzsek: Mastigomycotina-, Zygomycotina-, Ascomycotina-, Basidiomycotina-, Deuteromycotina altörzs.
Ui. csupán a tulajdonságokra van szükségem a képviselők megvannak a könyvben.
Hálás köszönet! :)
Milyen 9-es biológiaversenyre kell ismerni a főbb gombacsoportokat latin névvel????
Az a rendszertan, amit itt felvázoltál, egyébként idejét múlt. Jelenleg a valódi gombákat ország szinten szokták besorolni (Fungi névvel), a főbb csoportokat pedig törzsekként. Ezen kívül jelenleg a Myxomicota csoportot és a Mastigomycota legtöbb tagját már nem sorolják a valódi gombák közé. (Utóbbi nem is egységes rendszertani csoport.) A Deuteromycota csoport sem valódi rendszertani csoport, ide azokat a gombákat sorolják (sorolták), amiknél nem ismert ivaros szaporodás, és így a hagyományos rendszertanba nem voltak beilleszthetők (azóta a molekuláris módszerekkel elhelyezhetőek a törzsfán). Szóval a rendszertan, ami a versenyre kell nagyon elavult. :S
Mint fentebb is írtam, a gombákat (hagyományosan) főleg az ivaros szaporodásuk alapján csoportosítják. A Mastigomycota csoport közös jellemzője, hogy ostoros sejteket hoznak létre (a többi csoportra ezek nem jellemzőek). A Zygomycota törzs tagjai járomspórával (zigospórával) szaporodnak (ez a spóraképző jellegzetes alakjáról kapta a nevét). Az Ascomycota és Basidiomycota törzs tagjainak közös jellemzője az ún. dikarion állapot. Ez azt jelenti, hogy az ivaros szaporodás során két fonal sejtjei egyesülnek, de a sejtmagok egyesülése nem történik meg rögtön, így egy darabig két különböző genetikai állományú haploid sejtmag van minden sejtben.
Az Ascmycoták spórái (aszkospórák) tömlőben (aszkusz) fejlődnek, minden tömlőben 8 spóra fejlődik. A Basidiomycoták spórái (bazidiospórák) bazídiumon fejlődnek, négyesével.
A testfelépítésben elég nehéz általános jellemzőket mondani. A csoportokban a fajok testszerveződése általában nagyon változatos. A gombafonalak (hifák) két típusúak lehetnek: vagy van bennük harántfal (szeptált hifa), vagy nincs (cönocitikus hifa). A Mastigomycotáknál és a Zygomycotáknál cönocitikus hifa, az Asco- és Basidiomycotáknál szeptált hifa szokott előfordulni.
ui.: Itt írnak a gombák ivaros szaporodásáról, de egyetemi szintű elég nehéz szöveg, sok szakkifejezéssel, nem tudom mennyit segít.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!