Milyen módszert használjak a sör lehűlési idejének kiszámítására a hűtőben?
Többféle elmélet van, amit alkalmazni lehetne erre, de nem tudom, melyiket érdemes. Amit próbáltam, azzal hülyeség jött ki eredménynek.
Arra jutottam, hogy az a legegyszerűbb, ha úgy kezeljük a modellt, hogy a testet egy állandó hőmérsékletű közegbe helyezzük be, tehát tekintsünk el a hűtő teljesítményétől (ami időnként kikapcsol).
A feladat tehát az, hogy pl egy 30 °C-os sört állandó 3 °C-os közegbe téve mennyi idő alatt éri el a kívánt 8 °C hőmérsékletet.
A sör csomagolása szerintem nem elhanyagolható, akár alumíniumról, akár üvegről van szó.
Más a hőátbocsátási tényezőjük, fajhőjük, stb...
Mégis hogyan kell ezt kiszámolni?
Köszi, ez utóbbi forrást már megtaláltam én is, de ahogy a 9-es válaszoló is írja, a k tényezőt valahogy meg kéne határozni. És jó lenne nem méréssel.
Méréssel csak validálni szeretném a számítást.
Vannak nagyon komoly numerikus modellezést végrehajtó programok. Egyetemeken megtalálhatóak de ezt nem javaslom.
A hőtranszport egyenletet megoldhatod első körben konvekció nélkül. Erre jó numerikus módszer lehet a váltakozó irányok módszere. Rácspontokban megoldható a dolog, szép ábrákat lehet csinálni, ha a köztes adatokat elmented pl csv.be
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!