Kezdőoldal » Tudományok » Természettudományok » Milyen módszert használjak a...

Milyen módszert használjak a sör lehűlési idejének kiszámítására a hűtőben?

Figyelt kérdés

Többféle elmélet van, amit alkalmazni lehetne erre, de nem tudom, melyiket érdemes. Amit próbáltam, azzal hülyeség jött ki eredménynek.


Arra jutottam, hogy az a legegyszerűbb, ha úgy kezeljük a modellt, hogy a testet egy állandó hőmérsékletű közegbe helyezzük be, tehát tekintsünk el a hűtő teljesítményétől (ami időnként kikapcsol).


A feladat tehát az, hogy pl egy 30 °C-os sört állandó 3 °C-os közegbe téve mennyi idő alatt éri el a kívánt 8 °C hőmérsékletet.


A sör csomagolása szerintem nem elhanyagolható, akár alumíniumról, akár üvegről van szó.

Más a hőátbocsátási tényezőjük, fajhőjük, stb...


Mégis hogyan kell ezt kiszámolni?



2018. júl. 29. 17:44
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Köszi, ez utóbbi forrást már megtaláltam én is, de ahogy a 9-es válaszoló is írja, a k tényezőt valahogy meg kéne határozni. És jó lenne nem méréssel.


Méréssel csak validálni szeretném a számítást.

2018. júl. 30. 08:35
 12/12 anonim ***** válasza:

Vannak nagyon komoly numerikus modellezést végrehajtó programok. Egyetemeken megtalálhatóak de ezt nem javaslom.


A hőtranszport egyenletet megoldhatod első körben konvekció nélkül. Erre jó numerikus módszer lehet a váltakozó irányok módszere. Rácspontokban megoldható a dolog, szép ábrákat lehet csinálni, ha a köztes adatokat elmented pl csv.be

2018. júl. 30. 12:30
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!